Semra Čavaljuga ne može biti dekanesa Medicinskog fakulteta

Radiosarajevo.ba
Semra Čavaljuga ne može biti dekanesa Medicinskog fakulteta
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine KS

Semra Čavaljuga ne može biti birana ponovo za dekanesu Medicinskog fakulteta u Sarajevu, nakon što je Skupština KS sa 22 glasa za usvojila prijedlog autentičnog tumačenja člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju koji se odnosi na razrješenje dekana i obaveze Nastavno-naučnog vijeća u tim slučajevima, prenosi Patria.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je za Patriju da će se Univerzitet odnosno rektor u pisanoj formi očitovati prema Medicinskom fakultetu nakon što bude i zvanično dostavljena odluka Skupštine KS. 

"U pisanoj formi Medicinski fakultet prema Zakonu i Statutu dobit će uputu o uređivanju rukovođenja Medicinskim fakultetom. Prvi korak je da se izabere v.d. dekana, a onda i da se raspiše novi konkurs za izbor dekana i provede izbor. Mislim da Vijeće Medicinskog fakulteta ima dovoljno profesora koji mogu rukovoditi fakultetom", kazao je Škrijelj.   

Skupština KS donijela je odluku da se za dekana organizacione jedinice ne može ponovo birati ni izabrati osoba koja je prijevremeno razriješena dužnosti rukovodioca organizacione jedinice, ako je na snazi odluka o prijevremenom razrješenju te osobe. Takav slučaj je sa prof.dr. Semrom Čavaljuga koju je rektor Škrijelj razriješio dužnosti, a NNV je izabralo za dekana. Takvo rješenje rektor je dobio potpisati i zatraženo je izjašnjenje Skupštine KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije