Najveći zagađivači zraka u Sarajevu su Predsjedništvo i ZZI

Radiosarajevo.ba
Najveći zagađivači zraka u Sarajevu su Predsjedništvo i ZZI
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine, u proteklih nekoliko dana zabrinulo je građane. 

Dr Elezović: U Sarajevu ne pomaže ni gas maska

Zagađeni zrak prekrit će bh. gradove sljedeće sedmice

FOTO DANA: Sunce iznad sarajevskog smoga

Povodom aktuelne problematike vezane za povećanje zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo,  ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović na današnjoj konferenciji za medije poručio je da će u Kantonu Sarajevu u narednim danima biti poduzete aktivnosti na bazi plana interventnih mjera iz 2007. godine.

U Kantonu navode da je situacija postala upozoravajuća sinoć oko 22:00 sata, kada su vrijednosti zagađenja bile i do 5 puta veće nego u prethodnom periodu. Zbog magle i stabilnih vremenskih prilika, zagađenost zraka najizraženija je u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima.

Petrović je naveo da će saobraćajna policija iz saobraćaja isključiti motorna vozila bez katalizatora, te da će teretnim vozilima na području Kantona Sarajevo bitizabranjeno saobraćanje

Upućen je apel da se u stanje mirovanja stave vozila javnih komunalnih preduzeća  koja nemaju standard Euro 5 (prije svega vozila JKP 'Rad' i JKP 'Vodovod').

Tramvajski i trolejbuski saobraćaj od jutros je pojačan, poručio je Petrović, te se upućuje apel građanima da koriste gradski saobraćaj umjesto privatnih vozila.

Ministar Petrović rekao je i kako je naloženo da JKP 'Toplane Sarajevo' za jedan stepen smanji temperaturu u stanovima.

Građevinskim preduzećima naloženo je da smanje emisiju prašine tokom rada.

"Ovakve mjere izazvat će određenu dozu nezadovoljstva kod pojedinaca, ali zdravlje građana KS je na prvom mjesto. Polutanti su povećani na području Otoke i Alipašine ulice, a sumpor dioksid je jedino karakterističan za područje općine Ilidža", istakao je Petrović.

Najveći zagađivači zraka u Sarajevu

Govoreći o problemu zagađenja u Sarajevu, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u KS-u Zijada Krvavac rekla je da su kotlovnice koje najviše zagađuju zrak u Sarajevu kotlovnice zgrade Predsjedništva, zgrade bh. institucija, te obrazovne institucije i pojedina preduzeća koja se griju na čvrsto gorivo.


Foto: Radiosarajevo.ba

Stanje upozorenja i preventivnih mjera trajaće do srijede, 25. decembra, kada se očekuje promjena vremena, a ukoliko donesene mjere ne urode plodom te stanje zagađenosti postane alarmantno, pristupiće se radikalnijim mjerama iz epizode uzbune.

"Nema alternative - ili hladniji stanovi ili zagađen zrak" poručila je Krvavac.

Krvavac je istakla i da područje Kantona Sarajevo nije najzagađenije u državi, te da se redovno provodi monitoring stanja zraka.

Posljedice po zdravlje

Moguć je utjecaj na organe za disanje kod cjelokupnog stanovništva grada, a ukoliko se situacija ne promijeni u narednim danima, svi bi trebali izbjegavati bilo kakve napore tokom boravka vani.

Najugroženije kategorije stanovništva - trudnice, srčani bolesnici, svi sa respiratornim problemima, djeca i stari - morali bi ostati kod kuće, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Ovo što se dešava ne mora odmah utjecati na zdravu populaciju", istakla je direktorica Zavoda Snježana Balta.

Zbog povećane koncentracije sumpordioksida i čestica prašine PM10 u zraku koje na području Kantona Sarajevo posljednjih dana prelaze tolerantne vrijednosti dozvoljene zakonskom regulativom, iz Zavoda preporučuju građanima da:

  • Ograniče kretanje na minimum tokom cijeloga dana,
  • Smanje upotrebu čvrstih goriva za loženje,
  • Ograniče korištenje osobnih vozila na minimum (posebno vozila bez katalizatora), te da koriste sredstva javnog prevoza u što većoj mjeri;
  • Izbjegavaju otvaranje prozora radi prozračivanja ako postoji mogućnost korištenja nape ili nekog drugog vida ventilacije u stanu/kući;
  • Ukoliko je kretanje napolju neophodno, građanima se prepuručuje da dišu isključivo na nos i koristite zaštitu u vidu šala, odnosno marame za prekrivanje usta i nosa.
Ukoliko se stanje pogorša, ministar Petrović poručio je da će iz saobraćaja biti isključeni autobusi koji ne zadovoljavaju standard Euro 3, te da će saobraćaj funkcionisati po principu 'par – nepar' (zadnji redni broj na registraciji, u zavisnosti je li paran ili neparan, neće moći voziti u određeno vrijeme)

Na današnjoj konferenciji za medije poručeno je da je stanje alarmantno, ali da nije prešlo kritičnu tačku te da nema razloga za paniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije