Na Vrelu Bosne zabranjeno roštiljanje - gdje je dozvoljeno?

Fena
Na Vrelu Bosne zabranjeno roštiljanje - gdje je dozvoljeno?
Osim prijave posjetioci moraju imati kese u koje će pokupiti smeće te vodu

Vrelo Bosne, Bijambare, Skakavac i Trebević i ove godine će biti nezaobilazne lokacije za proslavu Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo postarala se da kod prihvata posjetilaca ne bude problema, ali su uveli i neke zabrane radi zaštite prirode.

Direktor te ustanove Osman Delić je izjavio da će na Vrelu Bosne biti zabranjeno roštiljanje, a da će na ostalim zaštićenim lokacijama to biti dozvoljeno, ali uz prijavu.

Na Bijambarama, Skakavcu i Trebeviću moći će se roštiljati, ali samo na roštiljima koji su odignuti od zemlje, uz obaveznu prijavu kod nadzorne službe za zaštitu prirode.

Osim prijave posjetioci moraju imati kese u koje će pokupiti smeće te vodu kojom će ugasiti ostatke ogrjeva koji su koristili za roštiljanje.

Delić navodi da će biti zabranjeno i branje gljiva u komercijalne svrhe, što će biti dodatno kontrolirano.

"Posjetioci naših zaštićenih područja moći će brati gljive za svoje potrebe, ali moraju paziti šta beru, pogotovo moraju biti pažljivi kod berbe srijemuša koji se vrlo lako može zamijeniti mrazevcem", naglasio je Delić.

Četiri izletišta će nadzirati policijski službenici iz više policijskih uprava Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije