Sarajevo: Stotine okupljenih 'dežura za demokratiju'

Anadolija
Sarajevo: Stotine okupljenih 'dežura za demokratiju'
AA / Skup podrške Turskoj u Sarajevu
Skup podrške Turskoj organizovan s porukom “Stoj uspravno, ne poginji glavu, Bosna i Hercegovina je uz tebe” na kojem su se okupili turski državljani koji žive u BiH, ali i brojni Bosanci i Hercegovci, počeo je kod Sebilja u Sarajevu.

Trajat će, kako su najavili organizatori, do sabah-namaza.

Na početku je minutom šutnje odata počast šehidima u Turskoj koji su izgubili svoje živote u pokušaju puča. 

Građani Republike Turske koji borave u Bosni i Hercegovini, i Bosanci i Hercegovci će do sabah-namaza stražariti kod Sebilja, jednog od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine, u znak podrške turskom narodu ,

Među večeras prisutnima je i turski ambasador u BiH Cihad Erginay koji je podsjetio da je 15. jula ove godine u Turskoj izveden pokušaj državnog udara. 

"Odnosno neuspješnim se pokazalo ono što je željelo tu noć da se uradi. Dobili su udarac ti koji su bili u pokušaju da naruše stabilnost naše države. Od tog dana pa sve do danas, bez ikakvog prekida, turski narod je na ulicama, trgovima, na mjestima javnih okupljanja kako bi dao svoju podršku i čuvao stražu za demokratiju", kazao je Erginay. 

Prema njegovim riječima, poznato je da su u Sarajevu, upravo na ovom mjestu kod Sebilja, u prva dva dana nakon neuspjelog puča, organizovana okupljanja podrške izabranoj vlasti u Turskoj i demokratiji. 

"Večeras se također okupljamo ovdje istim povodom kako bismo podržali naš narod koji čuva stražu za demokratiju. Vidjeli ste večeras i majice na kojima su natpisi: 'mi smo uz vas', što znači mi smo možda udaljeni, ali ostali smo tu svojim srcem uz vas, uz naš narod. Mi im na ovaj način šaljemo poruku na simboličan način da stojimo uz njih i podržavamo njihove straže", dodao je Erginay. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije