Sarajevo / Na šetnicama uz rijeku Miljacku sadit će se živa ograda

30. 03. 2018. u 15:58:00 S. H.

Shares: 0

Uz šetnice koje se nalaze uz korito rijeke Miljacke nastavit će se izgradnja žive ograde.

KJKP Park uspostavio je saradnju sa Općinom Novo Sarajevo i Općinom Centar, te je planirano uređivanje šetnica od Dolac-Malte do Otoke, a zatim i Aleji lipa, Obali Maka Dizdara itd, rekla je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica ovog poduzeća Aldijana Hamza.

Kada je u pitanju Obala Maka Dizdara, planirano je da se iza žive ograde postavi čvrsta ograda. 

U postavljanje čvrste ograde kako bi se zaštitili šetači uključuje se civilna zaštita, rekla je Hamza.

Na neki način time bi se spriječili padovi u rijeku, jer je već ukazano da bi se trebalo pristupiti rješenju zaštite pješaka uz šetnicu rijeke Miljacke, o čemu su već govorili stručnjaci zbog nekoliko nesreća u kojima su živote tragično izgubila dvojica mladića Aldin Mulić i Irhan Fočo. Zabilježeno je i niz drugih nesreća i padova u rijeku Miljacku zbog kojih se ukazivalo na važnost zaštite pješaka. 

Pronađeno tijelo Aldina Mulića na ušću Miljacke u Bosnu

Građani Sarajeva spasili mladića koji je upao u Miljacku

Hamza je navela i kako će se izvršiti dopunske sadnje žive ograde na mjestima gdje je to potrebno.

"Živa ograda će se zasaditi u toku ovog mjeseca ako vremenski uslovi dozvole. Ukoliko ne bude bilo uslova, sađenje će morati čekati jesen", rekla je Hamza.

Podsjećamo, najavljena je i realizacija projekta "Čista rijeka Miljacka" čiji je strateški cilj poboljšanje i očuvanje kvalitete vode u vodotocima, zaštita resursa i ekosistema slivnih područja rijeka: Miljacke, Željeznice, Zujevine, Dobrinje i neposrednog sliva rijeke Bosne do vodomjerne stanice u Reljev, a čija realizacija bi uskoro trebala početi.

"Čista rijeka Miljacka": Projekt koji će biti realiziran u 32 općine FBiH i RS-a


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA