MUP KS objavio važnu informaciju: Od sutra pojačane sigurnosne mjere i kontrole u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
MUP KS objavio važnu informaciju: Od sutra pojačane sigurnosne mjere i kontrole u Sarajevu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski policajci / Ilustracija

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo od sutra, 20. decembra, pa sve do 15. januara 2024. godine, provodit će pojačane sigurnosne mjere i kontrole na području Kantona Sarajevo, gdje se povodom nastupajućih praznika očekuje veliki broj dolazaka domaćih i stranih turista.

"Građanke i građane Kantona Sarajevo, ali i sve goste, podsjećamo da je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena novčana kazna u iznosu od 300 do 900 KM za prekršaj protiv osobe koja na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa. Ukoliko to rade djeca i maloljetnici, njihovi roditelji ili staratelji mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM", saopćeno je iz MUP-a KS.

Iz MUP-a KS skreću pažnju na činjenicu da je usljed korištenja pirotehničkih sredstava moguće zadobiti teške opekotine, teško oštećenje sluha i vida, kao i povrede prstiju i cijele šake, koje mogu rezultirati trajnim invaliditetom.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

"Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo apeluje na sugrađane da ne koriste i da ne omogućavaju djeci i maloljetnicima korištenje pirotehničkih sredstava, te da svi iskažemo odgovornost prema osjetljivim kategorijama našeg društva i sugrađanima s različitim zdravstvenim problemima koje zvučni i svjetlosni efekti pirotehničkih sredstava posebno uznemiravaju. Također, dokazane su i izuzetno štetne posljedice pirotehničkih sredstava na zdravlje i dobrobit životinja", navedeno je u saopćenju MUP-a KS.

Dolaze nam praznici, ali i pirotehnika: Kolike su kazne i mogu li odgovarati i roditelji?

Dolaze nam praznici, ali i pirotehnika: Kolike su kazne i mogu li odgovarati i roditelji?

U saopćenju MUP-a KS dodaju da će, kao i prethodnih godina, ostvariti saradnju s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove u aktivnostima suzbijanja nelegalne distribucije i korištenja pirotehničkih sredstava na području Kantona Sarajevo.

Portal Radiosarajevo.ba ranije je pisao o ovom problemu, a više može pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije