Aplikaciju "Centrotrans komercijala" do sada upotrijebilo 10.000 korisnika

S. Š. J.
Aplikaciju "Centrotrans komercijala" do sada upotrijebilo 10.000 korisnika
Centrotrans Komercijala je prva lokalna tranzitna mobilna aplikacija u Sarajevu, a koja korisnicima Centrotrans komercijale omogućava pregled tačnih vremena dolazaka i polazaka autobusa na osnovu GPS koordinata.

Kako je ekipa koja stoji iza stranice Solution404.io došla na ideju razvijanja aplikacije koju već koristi preko deset hiljada građana, pojašnjava nam Semir Šakanović, student doktorskog studija na Burch Univerzitetu.

"Sve je počelo tako što sam boravio na jednom takmičenju iz robotike u Beču, gdje sam vidio sličan sistem koji pokazuje informacije građanima kada stiže naredni autobus. Pomislio sam zašto to ne bismo imali u BiH? Uz nekoliko dodataka, poput prostora za reklame i ikonice koja se pomjera sa autobusom u real timeu, nastao je informativni sistem koji vizuelno i zvučno putnike obavještava o kretanju gradskog saobraćaja", pojasnio je Šakanović.

Projekt je zaživio prije godinu i pol, kada su postavljeni informativni displayi u šest autobusa Centrotransove komercijale, odnosno autobusa 31e, koji saobraća na liniji Vijećnica – Dobrinja. 

"Novitet su upravo aplikacije koje su besplatne, a mogu se skinuti s Play storea. One u realnom vremenu pokazuju kada koji autobus dolazi na stanicu, prema podacima koje dobivaju s GPS-a. Centrotrans Eurolines nas je podržao jer su shvatili koliko je sistem koristan za putnike. U priči smo da informativni display proširimo i na druge linije, poput linije Aerodrom – Vijećnica.

Moja je želja da slično napravimo i u GRAS-ovim tramvajima, gdje će korisnici moći vidjeti kada dolazi naredni tramvaj. To bi bilo korisno posebno za studente i turiste, koji više ne bi pitali vozača gdje trebaju izaći, već bi im sve bilo prikazano na displayu“, dodao je Šakanović.

centrotrans_komercijala_aplikacija1.jpg - undefined

Aplikacija Centrotrans Komercijala

Prednost aplikacije je jednostavnost korištenja, mogućnost offline reda vožnje na ovoj liniji, kao i višejezičnost aplikacije (BiH, engleski i turski), a koja je automatska i zavisi od jezika na kojem je uređaj podešen što je posebna prednost za strane turiste.

Mobilna aplikacija je nadograđena i tako da je na raspolaganju i korisnicima telefona koji su prilagođeni slijepim i slabovidnim osoba.

"Za sada imamo deset hiljada korisnika i trudimo se sve ih poslušati. Ukoliko nam pošalju komentar ili ostave review da su pronašli bug koji mi isprve nismo vidjeli, trudimo se ukloniti ga što prije. Uskoro ćemo napraviti i novi dizajn kojim ćemo poboljšati naše usluge“, poručio je Šakanović.

Besplatna aplikacija može se preuzeti na Google Play i Apple marketu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije