Mladi uče o problemu trgovine ljudima

Radiosarajevo.ba
Mladi uče o problemu trgovine ljudima

Institut za razvoj mladih Kult, uz pomoć Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije  i Njemačke organizacije za razvojnu saradnju „GIZ“ u sklopu projekta „Trgovina ljudima i načini zaštite“  organizirao  je edukaciju za buduće  vršnjačke edukatore u kojima su učestvovali mladi širom Bosne i Hercegovine.

Vršnjački edukator je trenirana osoba koja svojim vršnjacima, prvenstveno srednjoškolcima i osnovcima, može prenijeti informacije o temi trgovine ljudima i na jednostavan, njima blizak način razgovarati o ovom problemu, predstavljajući im načine zaštite.

Mladi će prikupljeno znanje u koji spada i način prepoznavanja potencijalnih prijetnji koje imaju elemente trgovine ljudima a kojima se služe kriminalne skupine, moći prenijeti vršnjacima s prostora općina iz kojih dolaze.

Općine koje su učestvovale u ovom program su Olovo, Tuzla, Živinice, Brčko, Banjaluka, Zenica, Vlasenica, Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo.

Svi učesnici koji su prisustvovali obuci te ispunili ostale uvjete kao što su održavanje minimalno dvije radionice na ovu temu dobiti će certifikate kojima će moći potvrditi svoje elementarno znanje iz oblasti trgovine ljudima i načina zaštite.

Prvi dio obuke završen je u junu, dok je drugi trening održan u novembru tekuće godine.

Učenici koji su prisustvovali edukacijama jučer su u prostorijama Srednje trgovačke škole u Sarajevu imali priliku svoje znanje prenijeti vršnjacima i evaluirati naučeno.

Trgovina ljudima, koja je postala gorući problem sadašnjice, obuhvata različite vrste iskorištavanja ljudi, u koje spadaju: prostitucija, iskorištavanje radi prinudnog rada ili pružanja usluga, ropstva ili drugih postupaka sličnim ropstvu, rad pod prinudom, trgovina ljudskim organima i sl.   

Jedan od najprisutnijih oblika trgovine ljudima u našoj zemlji, a koji je svakodnevno prisutan, predstavlja radno eksploatiranje djece u svrhu ličnog bogaćenja pojedinaca.Najprisutniji oblik ovog vida trgovine jeste prosjačenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije