Mladi sindikalisti u Sarajevu upriličili ulični performans

Radiosarajevo.ba
Mladi sindikalisti u Sarajevu upriličili ulični performans

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH organizirao je danas u Sarajevu performans koji je, po kiši, izvelo oko 100 mladih iz cijele BiH, a povodom  29. aprila, Dana trgovaca.

Predsjednica tog sindikata Mersiha Beširović izjavila je da na ovaj način žele skrenuti pažnju na činjenicu da je sindikalnim povjerenicima vrlo teško obavljati svoju funkciju jer su s jedne strane izloženi pritisku, a s druge se pred njih postavljaju veliki zahtjevi, javlja Fena.

"Ponosna sam što ove godine 29. april obilježevamo kao naš dan mladosti, pa iako nismo imali sreće s vremenom cilj nam je bio poslati poruku mladima  da postoji nada, jer mladi žele da se bore i da ostanu u ovoj zemlji, da rade ono za šta su se školovali i budu u sindikatu koji će biti skrojen onako kako oni žele", istakla je Beširović.

Akciji su se pridružili i povjerenici sindikata trgovine iz Hrvatske i Crne Gore kako bi podržali bosanskohercegovačke mlade i radnike u njihovoj borbi za bolju i pravedniju budućnost.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Saveza sindikata Crne Gore Slavica Jauković kazala je da će njihov savez pružiti podršku svim sindikatima i svim zaposlenim koji se bore za veća prava u ovom regionu i šire.

"Položaj zaposlenih u trgovini nije ništa bolji ni u Crnoj Gori. U tom sektoru imamo 39.000 radnika, od toga 22.000 žena, i mi smo u sindikatu mišljenja da su to najugroženije kategorije zaposlenih, koji uglavnom rade bez ugovora o radu, nemaju slobodnog nedjeljnog dana, godišnjeg odmora, a žene nemaju prava na porodiljsko odsustvo", naglasila je Jauković.

Dodala je da najveći problem predstavlja to što im je onemogućeno sindikalno organizovanje, čime poslodavci u tom sektoru krše konvenciju 87 o sindikalnim pravima i slobodama, tako da je i Savezu sindikata teško te radnike zaštititi. 

S obzirom na to da radnici u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti ne mogu iskoristiti svoje zakonom zagarantirano pravo na odmore i praznike, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH već petu godinu zaredom obilježava 29. april kao svoj dan kako bi ujedno ukazao na činjenicu da će većina radnika u tom sektoru praznike provesti na svom radnom mjestu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije