Mjere štednje u ZDK: Odgovor na zahtjeve nezadovoljnih građana

Radiosarajevo.ba
Mjere štednje u ZDK: Odgovor na zahtjeve nezadovoljnih građana

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u ostavci je suočena s izuzetno lošim budžetskim prilivom sredstava, a u interesu očuvanja stabilnosti i likvidnosti kantonalnog budžeta, utvrdila je program mjera štednje za ovu godinu i prezentirala javnosti.

Kako je istaknuo premijer Munib Husejnagić u ostavci, u prvim mjesecima ove godine ostvareni su prihodi od oko 40,66 miliona KM, što je u odnosu na prošlu godinu neznatno povećanje, ali istovremeno smanjeni su prihodi u odnosu na plan.

Ovogodišnji Program mjera štednje Vlade ZDK-a u ostavci bit će realiziran kroz odluke o ograničenjima plaća i drugih ličnih primanja, zatim kroz drastično smanjenje isplata naknada koje nemaju karakter plaća i naknada za rad u komisijama, te zapošljavanja u kantonalnim institucijama.

Ovim programom provođenja restriktivne politike javne potrošnje također ograničava se i korištenje službenih vozila na samo najneophodnije, a predviđa kontrolu ugovaranja poslova i javnih nabavki te materijalnih i drugih troškova.

"Cilj je da se održi stabilnost i likvidnost budžeta, koji su jako upitni zbog izuzetno malog priliva sredstava i to se može smatrati višom silom, pa je traženje unutarnjih rezervi za štednju jedan od načina da se amortizuju udari izazvani smanjenjem prihoda", rekao je danas Husejnagić.

Naveo je da su ove mjere štednje i svojevrstan odgovor na zahtjeve nezadovoljnih građana, koji već mjesec i po dana traže promjene.

Program mjera štednje Vlade ZDK-a precizira rokove i nositelje zadataka, ali ima i manjkavost zbog toga što nema procjene mogućih ušteda.

Do tih podataka doći će se tek analizama, koje će se raditi u kontinuitetu s realizacijom programa, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji, javlja agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije