Ministarstvo saobraćaja će podržati ideju sarajevskih gimnazijalaca o semaforima

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo saobraćaja će podržati ideju sarajevskih gimnazijalaca o semaforima
Foto: Vlada KS / Sastanak ministra Štete sa gimnazijalcima

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo će podržati prijedlog rješenja učenika Treće gimnazije kojim bi se omogućilo sigurnije kretanje na pješačkim prijelazima.

Rješenje podrazumijeva određivanje odgovarajućeg vremenskog perioda za uključivanje i isključivanje svjetlosne signalizacije kojom se reguliše kretanje preko pješačkog prijelaza.

Vrijeme je određeno na osnovu uočavanja prosječnog vremenskog perioda potrebnog da pješak dođe od jedne do druge strane saobraćajnice.

Autori ovog prijedloga su profesor fizike Mevludin Maličević i đaci Treće ginazije Zerina Osmić, Elvir Vlaovljak, Nedim Numanović i Ervin Golubović.

Inovacija učenika Treće gimnazije u Sarajevu - undefined

Foto: Vlada KS: Inovacija učenika Treće gimnazije u Sarajevu

Ministar saobraćaja Adnan Šteta je čestitao gimnazijalcima i njihovom profesoru potvrdivši da će podržati njihov rad.

 

“Federacija Bosne i Hercegovine ima odlične fizičare koji postižu sjajne rezultate na međunarodnim takmičenjima, ali nemaju para da plate put i kotizacije, kao i fantastične mlade sportiste koji sami moraju plaćati odlazak na svjetska takmičenja. To se mora promijeniti ako želimo da zadržimo ove ljude u Bosni i Hercegovini”, poručio je on.

 

Najavio je kako će naredne sedmice održati sastanak s učenicima, predstavnicima kompanije STEP koja radi na održavanju semafora kako bi dogovorili naredne korake, a obići će Srednju školu za saobraćaj i komunikacije i Fakultet za saobraćaj i komunikacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije