Ministar Mirvad Kurić posjetio Brusa-bezistan i galeriju Collegium Artisticum

Radiosarajevo.ba
Ministar Mirvad Kurić posjetio Brusa-bezistan i galeriju Collegium Artisticum
Foto: Vlada KS / Mirvad Kurić

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić obišao je danas Brusa - bezistan na Baščaršiji i gradsku galeriju Collegium Artisticum na Skenderiji, čiji su prostori poplavljeni nakon jučerašnjih obilnih padavina, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Brusa Bezistan zatvoren nakon jučerašnje poplave

Na svu sreću, kako je navedeno, niti jedan eksponat nije oštećen.

"Muzej je trenutno zatvoren zbog jučerašnjih poplava. Zahvaljujući intervenciji ljudi koji su radili u tom momentu, spriječena je veća materijalna šteta. Ono što je najvažnije je da nijedan eksponat nije oštećen, odnosno kulturno-historijska vrijednost nije devastirana", rekao je direktor Javne ustanove Muzej Sarajevo Mirsad Avdić.

Zahvaljujući novom Zakonu o muzejskoj djelatnosti kojeg je donijelo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Mirvadom Kurićem, propisano je obavezno osiguranje javnih ustanova, tako da u svoj ovoj neprilici, po riječima direktora Avdića, ima i dobra stvar, a to je da je na vrijeme osiguran ovaj objekt i da će osiguranje pokriti dio nastale štete.

Manju materijalnu štetu pretrpila je i galerija Collegium Artisticum, gdje se, srećom, u trenutku poplave nije nalazila izložbena postavka, tvrde iz Vlade Kantona Sarajevo.

"Nadamo se da ćemo što prije sanirati štetu, te da ćemo već početkom naredne sedmice početi sa postavkom retrospektivne izložbe Mehmeda Klepe", rekla je kustosica galerije Sanela Nuhanović.

Ministar Kurić se zahvalio uposlenicima koji su promptno reagovali, tako da nema veće materijalne štete, ali i pored toga Ministarstvo je već danas obezbijedilo sredstva za sanaciju ova dva objekta.

"Očekujemo da Brusa – bezistan bude otvoren najkasnije do srijede", poručio je ministar Kurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije