Međunarodni dan volontera: Pomaganje i sebi i društvu

Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan volontera: Pomaganje i sebi i društvu

Mladi Crvenog križa Kantona Sarajevo danas su na trgu ispred Katedrale u Sarajevu organizirali podjelu promotivnih materijala o ulozi volontera u društvu, a povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera. 

U okviru dvosatnih aktivnosti promovirane su vrijednosti ovog poziva, te su posjetioci informirani o tome kako mogu postati članom neke od organizacija Crvenog križa. 

Volontiranje je dobrovoljno ulaganje ličnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se bez naknade obavljaju usluge ili aktivnosti za opće dobro u društvu. 

Sanda Kovačević, predstavnica mladih Crvenog križa Kantona Sarajevo, pojasnila je da je cilj današnjeg okupljanja, osim obilježavanja Međunarodnog dana volontera, podizanje svijesti o vrijednosti volonterskog poziva kako kod mladih, tako i ljudi starije  dobi. 

Kazala je i da je jedan od glavnih ciljeva apel ljudima da se priključe nekoj od organizacija Crvenog križa da bi pomogli i sebi i društvu. 

Podsjetila je da volonteri učestvuju u organiziranju i pružanju socijalne pomoći i zdravstvene zaštite stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, epidemija i nekih drugih većih nesreća. Učestvuju i u organiziranju akcija davanja krvi i animiranju stanovništva u toj oblasti te prikupljanju hrane i higijenskih potrepština za ljude u stanju socijalne pomoći i mnogim drugim aktivnostima kao što su takmičenja u prvoj pomoći i slično. 

Kovačević je dodala da volonteri nisu ograničeni godinama te da se dijele u tri grupe. Jedna je od 15 do 30 godina i to su mladi volonteri, oni stariji od 30 su odrasli, a mlađi od 15 godina su podmladak volontera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije