Livno: Sastanak radne grupe za pomoć žrtvama nasilja u porodici

Radiosarajevo.ba
Livno: Sastanak radne grupe za pomoć žrtvama nasilja u porodici

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ) danas je organiziralo sastanak Radne grupe za pomoć žrtvama nasilja u porodici priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Županije.

Na sastanku kojem su nazočili predstavnici resornog županijskog ministarstva, misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, članovi ove Radne grupe, kao i članovi Mobilnog tima kojega je ministarstvo zajedno s misijom OSCE-a osnovalo u septembru protekle godine, razgovaralo se o problemima s kojima se Mobilni tim susreće tijekom izlazaka njihovih članova na teren, prijedlozima i načinima kojim bi se ti problemi otklonili.

Razgovor je tekao u iznalaženju kvalitetnog načina da bi se žrtvama nasilja u porodici osiguralo dugoročno pružanje pomoći, za što su, kako navode, potrebna dodatna financijska sredstva uz osiguravanje smještaja žrtava u sigurne kuće, koji u ovoj županiji još uvijek ne postoje.

Bilo je govora i o implementaciji izmijenjenog Zakona o zaštiti od nasilju u porodici u Hercegbosanskoj županiji, kao i o najčešćim zaštitnim mjerama koje se izriču pozivajući se na taj Zakon. 

U završnom dijelu sastanka dogovoreno je da će se raditi na poboljšanju koordinacije Tima na lokalnim razinama, kao i održavanje novog sastanka na istu temu u junu ove godine, javlja agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije