Lijepe vijesti za oboljele od dijabetesa: Dnevno će dobijati 4 trakice za mjerenje šećera u krvi

2
Radiosarajevo.ba
Lijepe vijesti za oboljele od dijabetesa: Dnevno će dobijati 4 trakice za mjerenje šećera u krvi
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Izmjenama i dopunama Uredbe o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo na medicinska sredstva, koje je donijela Vlada KS danas, omogućeno je izdavanje većeg broja besplatnih trakica za mjerenje šećera u krvi oboljelima od dijabetes mellitusa-tip 1.  

Umjesto jedne trakice, bolesnicima u dobi iznad 18 godina koji primaju insulin ubuduće će biti izdavane četiri trakice za mjerenje šećera u krvi dnevno ili 200 trakica za 50 dana. Također, trudnice, te učenici i studenti od 18 - 26 godina starosti na intenziviranoj inzulinskoj terapiji ostvaruju pravo na 150 trakica za 50 dana.

Trakice će biti obezbijeđene iz sredstava ZZO-a.

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Ministar zdravastva KS, prof.dr. Haris Vranić naglasio je da se na ovaj način ispravlja dugogodišnji diskriminatorski odnos sistema prema ovoj kategoriji naših oboljelih sugrađana u ostvarivanju njihovih prava na ova prijeko potrebna medicinska sredstva.

Istakao je da kontrola šećera u krvi kod ovih bolesnika mora biti kontinuirana, kao i da je to najbolji način za sprečavanje hipoglikemije i posljedica koje ona nosi.

"Zato su izmjene i dopune ovog akta veoma značajne za naše oboljele sugrađane", naglasio je ministar Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije