Lavicin dom će od februara biti Pionirska dolina

Radiosarajevo.ba
Lavicin dom će od februara biti Pionirska dolina

Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar, odobrio je jučer uplatu novca KJKP Park za nabavku lavice.

Prema riječima Esada Tajića, upravnika sarajevskog zoološkog vrta, ekipa je spremna, nakon što sredstva budu operativna, odmah krenuti na put kako bi se završili administrativni poslovi u vezi s izvozom, odnosno uvozom lavice u BiH.

"Ja ću potpisati ugovor o saradnji, a naš veterinar će pregledati lavicu. Nakon što zoološki vrt koji nam donira lavicu napravi izlazne papire, a mi ovdje uvozničku dozvolu, krenut ćemo po lavicu. Trebamo nabaviti i transportni boks, ali smatram da će sve biti završeno do sredine februara kada bi naš lav trebao dobiti i svoju lavicu", istakao je Tajić za Oslobodjenje.ba

Podsjećamo, lavica je došla zajedno sa lavom krajem marta iz glavnog grada Bugarske. Nažalost, poslije svega mjesec lavica je uginula. Rezultati analiza urađenih na Odjelu za patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu pokazali su kako je uzrok smrti bila bakterija Escherichia coli

Nakon toga, nekoliko zooloških vrtova željelo je donirati lavicu, ali novca za transport nije bilo. Sve do sada, dok Općina Centar nije prepoznala značaj realizacije ovog projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije