Lav i lavica zajedno u trkalištu Pionirske doline

Radiosarajevo.ba
Lav i lavica zajedno u trkalištu Pionirske doline

Petogodišnji lav u Rekreaciono-zabavnom centru "Pionirska dolina" i zoo vrtu jutros je prvi put zajedno s novopristiglom lavicom boravio u otvorenom dijelu svoje nastambe, odnosno uređenom trkalištu od 1.000 m2. 

"Ako je suditi po situaciji koja je jutros vladala u trkalištu, proces navikavanja lavice i prisustvo lava, kojeg dosad nije poznavala prošao je izuzetno dobro, a brojni posjetioci 'Pionirske doline' u trkalištu će od sada moći zajedno vidjeti i lava i lavicu", kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP-a "Park", Aldijana Hamza.

Petogodišnji lav Rily je početkom prošle godine u sarajevski zoo vrt stigao iz zoo vrta iz Sofije i prvu godinu je proveo sam. Početkom ove godine iz Zoo vrta iz Osijeka, poduzeće "Park" je zahvaljujući sredstvima Općine Centar izvršilo nabavku sedmogodišnje lavice. 

"Prema jutrošnjem ponašanju lava i lavice prilikom prvog susreta može se reći da se rodila ljubav na prvi pogled, jer nije postojala nikakva agresivnost niti mužjaka prema ženki, niti obrnuto. Ovo je vrlo značajan projekt i završetak istog za kompletan naš tim koji je obavio cijeli posao, jer treba uzeti u obzir da se radi o egzotičnim životinjama i da naši hranioci, veterinari i uprava zoo centra prvi put rade ovakav posao", kazao je upravnik "Pionirske doline" Esad Tajić.

Lav i lavica su do jutros boravili u odvojenim dijelovima nastambe, jer je lavica morala u karantinu provesti 30 dana, navići se na novi prostor i ambijent, a osim toga i na prisustvo lava, te su u trkalištu dosad uvijek boravili odvojeno. 

"Današnji dan i prisustvo lava i lavice zajedno u trkalištu izuzetno je značajan za popularnu 'Pionirsku dolinu' najprije iz razloga što je konačno nakon više od 20 godina jedini bosanskohercegovački zoo vrt ponovo dobio još jednu prijeratnu vrijednost, ali i zbog činjenice što su preduzeće 'Park' i uprava RZC 'Pionirska dolina' uspješno obavili svoj posao", dodaje Tajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije