Inspekcija provjerila kafić Raffaello i izdala prekršajni nalog

Radiosarajevo.ba
Inspekcija provjerila kafić Raffaello i izdala prekršajni nalog

Nakon što se tokom prvomajskih praznika bh. javnost uzburkala povodom slučaja janje, kada su na društvenim mrežama objavljene fotografije na kojima se vidi da se u centru grada peče janje, reagirali su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Iz KUIP-a navode da su kantonalni komunalni i tržišno-turistički inspektori jučer u prisustvu komunalnog inspektora Općine Centar, te komunalnih redara KJKP Rad i općinskog komunalnog redara, izvršili usmjereni inspekcijski nadzor u vezi s događajem ispred ugostiteljske radnje "Raffaello" u sarajevskoj ulici Ćemaluša, za vijeme obilježavanja Međunarodnog praznika rada.

Inspekcijski nadzor pokrenut je prema službenoj  dužnosti, a za potrebe provođenja inspekcijskih radnji pribavljena je i službena zabilješka policijskih službenika MUP-a KS-a, sačinjena 1. maja oko 15 sati. U trenutku inspekcijske kontrole, utvrđeno je da je ugostiteljski objekt zatvoren i ne radi.

Također, kantonalni tržišno-turistički inspektor konstatirao je prekršaj da na objektu nema istaknuto radno vrijeme, te nepridržavanje radnog vremena u skladu s Odlukom o radnom vremenu Općine Centar Sarajevo.

"Kantonalni komunalni inspektor konstatirao je da je javna površina čista i da nema vidljivih tragova i ostataka loženja vatre. O izvršenom inspekcijskom nadzoru i utvrđenom stanju postupajući inspektori sačinili su službene zabilješke. Zbog nepoštivanja odredbi Odluke o radnom vremenu Općine Centar tržišno-turistička inspekcija će izdati prekršaj nalog. Pored toga, kantonalna komunalna inspekcija službeno će zatražiti od  KJKP Rad da u narednom periodu pojača prisustvo komunalnih redara na terenu, a naročito kontrolu čistoće javnih površina u urbanim dijelovima grada za vrijeme proslava praznika i održavanja kulturnih i drugih manifestacija. Dalji inspekcijski postupak privremenog korištenja javne površine ispred ugostiteljske radnje Raffaello nastavlja voditi nadležna općinska komunalna inspekcija, shodno zakonskim i podzakonskim aktima kojima je regulirana predmetna materija", navode iz KUIP-a.

Kao i svake godine inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su, u skladu s očekivanim masovnim okupljanjima i eventualnim nelegalnim prometom, 1. maja vršili kontrolu na području Spomenika prirode "Vrelo Bosne". Tim povodom formiran je i inspekcijski tim u sastavu tržišno-turistički, veterinarski i sanitarni inspektor, koji je u više navrata tokom dana obišao cijeli lokalitet izletišta, gdje nisu utvrdili prekršaj nelegalne prodaje prehrambenih i neprehrambenih namirnica. Podršku kantonalnim inspektorima pružali su i ovlaštene osobe KJU za zaštićena prirodna područja, službenici PU Ilidža i zaposlenik KJKP Rad, koji je bio angažiran u slučaju potrebe prijevoza i adekvatnog zbrinjavanja oduzete robe.

Inspektori KUIP-a u svakom trenutku stoje na raspolaganju građanima Kantona Sarajevo, uz napomenu da sve uočene nepravilnosti ovom organu mogu prijaviti redovnim sredstvima komunikacije.

Također, građanima je na raspolaganju i telefon eko policije (66 00 00) sa kojom smo u stalnom kontaktu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije