KS: Vlasnici kotlovnica dužni naručiti mjerenje zagađenja

Radiosarajevo.ba
KS: Vlasnici kotlovnica dužni naručiti mjerenje zagađenja

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo upozorilo je vlasnike kotlovnica da su dužni, putem ovlaštenih laboratorija, naručiti mjerenje emisija supstanci u zrak, a u smislu poštivanja Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, javlja Fena.

Ukoliko se ogluše na ovu obavezu, podliježu propisanim sankcijama, koje iznose od 1.000 do 5.000 KM za pravne osobe i za odgovornu osobu od 100 do 500 KM.

Izvještaj o izvršenim mjerenjima obavezni su dostaviti Ministarstvu koje kontroliše izmjerene vrijednosti i u slučajevima prekoračenja zahtijeva od ekološke inspekcije nalaganje mjera za smanjenje emisije ili kažnjavanje.

Također, dužni su izvještaje predočiti na zahtjev inspekcije.

Eko akcija: Zagađenje kritično, mjere još kritičnije

Obavezi mjerenja podliježu svi vlasnici ili korisnici kotlovnica u skladu sa Pravilnikom o monitoringu zagađujućih materija u zrak i to jednom godišnje za ložišta snage više od 50 kW (za sve vrste goriva), a ložišta koja koriste čvrsta i tečna goriva svake dvije godine moraju osigurati i mjerenje emisije čvrstih čestica.

Ministarstvo je izdalo nova ovlaštenja firmama koje mogu raditi mjerenja i koje su odgovorne za kvalitet, a isto tako moraju upozoriti vlasnike šta treba preduzeti u slučaju da su emisije više od dozvoljenih, u smislu održavanja kotlovnica, tehničkog unapređenja, goriva koja koriste i slično.

Osim upozorenja za operatore kotlovnica, Ministarstvo je zahtijevalo od Federalne i kantonalne inspekcije okoliša, da sve kadrovske resurse angažuju na provjeri zagađenja iz ložišta, koja uz saobraćaj trenutno najviše zagađuju zrak, saopšteno je iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije