KS: Vladin i nevladin sektor povećavaju inkluzivnu kulturu u školama

Fena
KS: Vladin i nevladin sektor povećavaju inkluzivnu kulturu u školama
Fena / Dogovrena saradnja
Predstavnici Javne ustanove "Porodično savjetovalište" i pet udruženja osoba s invaliditetom dogovorili su suradnju koja će podrazumijevati promociju jednakih mogućnosti za sve radi povećanja inkluzivne kulture u školama na području Kantona Sarajevo.

Radi se o projektu "Zajedno" koji će biti realiziran u suradnji sa četiri osnovne škole na području KS-a, a aktivnosti će početi putem interaktivnih radionica, edukacija i prenošenja iskustava predstavnika udruženja u različitim životnim prilikama s fokusom na školski proces.

U namjeri da te aktivnosti imaju uređeni koncept djelovanja danas je potpisan i protokol o suradnji KJU "Porodično savjetovalište" i udruženja osoba s invaliditetom, a intencija je da te aktivnosti dobiju kontinuitet putem plana i programa odjeljenskih zajednica.

Potpisnici ističu i činjenicu da su ovim projektom prvi put udruženi kapaciteti umrežavanjem organizacija koje tretiraju oblast inkluzije i spojem institucionalnog s civilnim društvom. Zapravo, zajednički žele pokazati da u obrazovnom sistemu, kroz osnaživanje djece, roditelja i nastavnog osoblja, inkluzija može biti dvosmjerna shvatljiva i održiva.

U projektu nazvanom "Zajedno" sudjeluje Savez "Sumero", Udruženje slijepih KS, Udruženje distrofičara KS, Udruženje gluhih KS i Udruženje oboljelih od multiple skleroze KS, a bit će realiziran u OŠ "Safvet-beg Bašagić", OŠ "Malta", OŠ "Fatima Gunić" i OŠ "Aleksa Šantić".

Aktivnosti te vrste pozdravila je ministrica socijalne politike Amela Dautbegović kao i Lamija Husić, predstavnica Ministarstva obrazovanja KS-a, a istaknuto je da se udruživanjem resursa podstiče sveobuhvatan i kvalitetan pristup u oblasti inkluzije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije