Kozaci u rusko-srpskom maršu ljubavi

Radiosarajevo.ba
Kozaci u rusko-srpskom maršu ljubavi

Nastup ruskih kozaka, izložba postavljena ispred hrama Hrista Spasitelja, te svečani program na Trgu Krajine u Banjaluci obilježili su danas otvaranje kulturne manifestacije "100 godina od početka Prvog svjetskog rata", koju organizuju Ministarstvo prosvjete i kulture RS i ruska fondacija "Sveti Vasilije Veliki".

Manifestaciju je otvorio Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, koji je rekao da ona podsjeća na Veliki rat, ali treba da pokaže sa koliko mira i ljubavi Banjaluka dočekuje goste.

Ruski kozaci, koji već nekoliko dana privlače pažnju domaće javnosti, ni danas nisu mogli proći nezapaženo, ali ovaj put u centru pažnje bio je njihov poznati ples kojim su privukli mnoštvo Banjalučana, pišu Nezavisne novine.

Ruski kozaci su sa djevojkama iz banjalučkog KUD "Veselin Masleša" izveli "rusko-srpski marš ljubavi".

Izložba fotografija i ilustracija iz vremena Prvog svjetskog rata koja je postavljena ispred hrama moći će se pogledati do 12. oktobra, do kada i zvanično traje ova manifestacija.

Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH, rekao je da su kozaci došli ovdje da uspostavljaju kontakte i njeguju ljubav sa svojom braćom.

"Kozacima su otvorena srca naših ljudi", naveo je Špirić i poželio im da ponesu najljepše uspomene iz RS.

Čavačadze Zurab Mihajlovič, direktor Fondacije "Sveti Vasilije Veliki", rekao je da ova izložba pokazuje šta se dešavalo u Velikom ratu, u kojem su ruske žrtve bile ogromne, ali o kojima se tokom sovjetskog perioda nije govorilo i koji se u tom periodu nazivao imperijalističkim.

"Na ovaj način želimo odati poštu poginulim Rusima, a takođe u planu je da u Moskvi bude podignut spomenik stradalima u Prvom svjetskom ratu", kazao je Mihajlovič.

On je izrazio zahvalnost i rukovodstvu Republike Srpske na podizanju spomenika ruskom caru Nikolaju Drugom u Banjaluci.

Takođe je prenio i pozdrave ne samo od Fondacije na čijem je čelu, nego od cijelog ruskog naroda.

"Dobro znate kako ruski narod voli srpski i kako duboko saosjeća sa našom braćom u vjeri", rekao je Mihajlovič.

S obzirom na to da je Banjaluka grad lijepih žena, Mihajlovič je upozorio da se "paze njihovih kozaka".

Irena Soldat-Vujanović, pomoćnik ministra za kulturu u Vladi RS, naglasila je da je ta postavka tačka odakle sve kreće i gdje se sve završava.

"Tačka u smislu da posjetioci koji budu pogledali ovu izložbu shvate koliko je važna uloga Rusa bila u Prvom svjetskom ratu. Kada prođete kroz istu, shvatićete da mi vrlo malo znamo o tome kolika je zapravo njihova uloga bila", dodala je Soldat-Vujanovićeva.

Iako su pojedini mediji prije nekoliko dana ruske kozake okarakterisali kao ruske specijalce i obavještajce, oni su to u svojim izjavama demantovali, naglasivši da u Banjaluci ne osjećaju nikakvu napetost, te da su tu isključivo zbog kulturne manifestacije koja je posvećena obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Najbolji demanti, ipak, bio je njihov umjetnički performans, kojim su oduševili prolaznike.

U okviru manifestacije "Obilježavanje 100 godina od Prvog svjetskog rata" danas je trebalo da nastupi i Francuski kamerni orkestar, kao i proslavljena ruska umjetnica Kristina Aglinc, koja komponuje i pjeva otadžbinske pjesme.

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak kulturne saradnje sa Ruskom Federacijom, a na osnovu potpisanog memoranduma o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture RS i Ministarstva kulture Ruske Federacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije