Kontrole radnika tokom Dana državnosti BiH u Kantonu Sarajevo: Evo šta moraju uraditi poslodavci

0
Fena
Kontrole radnika tokom Dana državnosti BiH u Kantonu Sarajevo: Evo šta moraju uraditi poslodavci
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su tokom Dana državnosti Bosne i Hercegovine kontrolisali 769 radnika čijim poslodavcima je 25. novembar, koji se obilježava kao Dan državnosti BiH, bio redovan radni dan.

Kontrolisanim poslodavcima je zapisnički naloženo da najskanije do kraja decembra 2022. godine inspektorima dostave novembarske platne liste na kojima će radnicima biti evidentirano i priznato pravo na povećanu platu.

Inspektori su nastavili nadzore na ove okolnosti i na osnovu dobijenih zahtjeva za inspekcijski nadzor, među kojima se veći dio njih odnosi na rad subjekata za dane praznika.

Sarajevo: Inspekcija i policija na terenu, počelo izdavanje upozorenja i kazni za nepoštivanje mjera

Sarajevo: Inspekcija i policija na terenu, počelo izdavanje upozorenja i kazni za nepoštivanje mjera

Iz navedenog razloga, iz KUIPKS napominju da Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već je članom 76. tog zakona propisano da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Istovremeno, iz KUIPKS najavljuju da će tokom predstojećeg perioda po istom zakonskom osnovu biti kontrolisani i privredni subjekti koji su, prema saznanjima inspektora, radili proteklog petka, a koje inspekcija rada, zbog potkapacitiranosti, nije kontrolisala na dan državnog praznika.

"Istovremeno ističemo da je uvidom u dobijene prijave sve manje onih koje se odnose na neisplaćivanje naknade za rad na dan državnog praznika, što ukazuje na činjenicu da strateško opredjelenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS za sistemsko uređenje u oblasti radnih odnosa, postupno vodi ka ostvarenju zadatih ciljeva", saopćeno je iz te uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije