Konkurs za najbolju novinarsku priču na temu udomiteljstva

Radiosarajevo.ba
Konkurs za najbolju novinarsku priču na temu udomiteljstva

USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP) danas je otvorio konkurs za najbolju novinarsku priču na temu kreiranja javne politike u oblasti vaninstitucionalnog udomiteljstva djece i odraslih bez adekvatnog roditeljskog i porodičnog staranja.

Dodjeljuju se dvije nagrade, a pozivaju se novinari iz cijele Bosne i Hercegovine, iz svih medija (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali) da kandidiraju najbolje istraživačke priče o tome kako kreiranje zakona o udomiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine može najbolje utjecati na živote ugroženih.

Prva nagrada je novčani iznos od 2.500 konvertibilnih maraka, a druga novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka.

''Želja nam je da ovim potaknemo domaće novinare da se još više okrenu naporima organa vlasti na promicanju i reguliranju vaninstitucionalnog udomiteljstva djece i odraslih bez adekvatne obiteljske skrbi. Takva djeca i osobe su vrlo ranjiva skupina društva. Posebno važnom smatramo ulogu novinara u senzibiliziranju i poticanju javnosti na aktivnu podršku ovakvoj vrsti brige za ugrožene'', rekao je Christian Haupt, direktor Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP).

Ocjenjivački žiri će u obzir uzeti prijavljene novinarske radove objavljene u razdoblju od 15. decembra 2013. do 30. aprila 2014. godine. Radove za nagradu mogu predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori. Žiri sačinjavaju predstavnici Udruženja 'Familija' iz Tuzle, Vijeća za štampu u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA) i projekta SGIP.

Prijedlozi se šalju poštom na adresu USAID/SGIP, (H. Kreševljakovića 19/V, 71000 Sarajevo) najkasnije do 15. maja 2014., uz priložene fotokopije objavljenih tekstova ili CD/DVD s objavljenim izvještajima, kao i elektronski na adresu info@sunybih.org, s naznakom 'Za novinarsku nagradu'. Sve informacije o uvjetima prijave mogu se pronaći na profilu www.facebook.com/USAIDBIH, internet stranici Cid.suny.edu i stranicama udruženja čiji su predstavnici u Žiriju. 

Projekt SGIP, od maja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Europskoj uniji, uključujući i skrb za ugrožene skupine BiH društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije