Konaković u posjeti Mistralu: Moramo ubrzavati procese razvoja IT sektora

Radiosarajevo.ba
Konaković u posjeti Mistralu: Moramo ubrzavati procese razvoja IT sektora
/ Foto: Press KS
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar privrede KS Muharem Šabić obišli su danas kompaniju Mistral Technologies.

Direktor marketinga Damir Faruk Saračević upoznao ih je kako je firma nastala u oktobru 2010. godine kao rezultat vizije dva mlada i ambiciozna IT stručnjaka.

"Danas ova potpuno bosanskohercegovačka kompanija, upošljava 101 IT stručnjaka i stručnjakinja koji rade projekte za velike inostrane klijente, te je pouzdan partner vodećim kompanijama iz američke telekomunikacijske i auto industrije", istakao je Saračević.

Na sastanku je naveo kako bi jedan od strateških prioriteta za razvoj IT sektora u Kantonu Sarajevu bio da se kroz obrazovni sistem, uz programe cjeloživotnog učenja omogući prekvalifikacija za oko 12.000 IT inženjera i specijalista do 2025. godine, da se uspostavi IT Tehnološki park koji bi profilirao Sarajevo kao regionalni IT centar, te da se stvori poslovno okruženje koje pogoduje razvoju IT sektora.

"Koliki je značaj i kakve su mogućnosti općeg razvoja kroz razvoj IT sektora naglašavamo na svakom koraku. Tržište traži mnogo više kadrova ove struke nego što mi kroz naš obrazovni sistem možemo ponuditi i svjesni smo da te procese moramo ubrzavati. Korist je višestruka, od samog zapošljavanja i svaka druga oblast napreduje primjenom naprednih IT tehnologija", kazao je premijer Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije