Konačno: Postavljen kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Konačno: Postavljen kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće u Sarajevu

Na platou prekoputa Pedijatrijske klinike u Sarajevu danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju roditeljske kuće za djecu koja boluju od raka, javlja Anadolu Agency.

Projekat Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka", roditeljska kuća, danas je nakon dugogodišnjeg odlaganja dočekao i početak realizacije. U prisustvu djece članova Udruženja i njihovih roditelja, donatora, te brojnih prijatelja Udruženja, danas je postavljen i kamen temeljac za kuću.

Potpredsjednik Udruženja i projekt menadžer za roditeljsku kuću Fikret Kubat kazao je kako su nakon tri godine uspjeli prevazići sve prepreke, od novčanih, administrativnih i brojnih drugih te danas svečano postavljaju kamen temeljac.

"Nadamo se da ćemo ubrzo i sagraditi kuću, ukoliko bude veće podrške od građana, kompanija i institucija. Vrijednost projekta je 1,2 miliona KM, a do sada smo prikupili oko 400.000 KM. Donacije su dolazile od građana BiH, kompanija, te imamo i značajne donacije iz Kuvajta. Potrebno nam je još dosta sredstava i apelujem na sve dobre ljude da se uključe i pomognu", poručio je Kubat.

Konkretnu podršku iz institucija još uvijek nisu dobili, kazao je Kubat, dodavši da se nada da će i ona uslijediti.

"Ova kuća je dom daleko od doma. Roditeljima, koji tokom liječenja djece koje traje do godinu dana trebaju boraviti u toj kući, ona treba da nadomjesti dom i porodičnu atmosferu, a koja stručno dokazano pomaže u procesu liječenja. Ovo je veliki korak i pomoć roditeljima i mališanima koji se bore za svoje živote", pojasnio je Kubat.

Domagoju Papiću, desetogodišnjaku iz Viteza koji se liječi u Sarajevu već tri mjeseca, izgradnja roditeljske kuće će puno značiti.

"Poželim roditelje kad sam na terapiji. Imam i stariju sestru i nju poželim. Roditelji sa mnom budu do sedam naveče i onda moraju ići. Mnogo bi mi značilo da su oni stalno sa mnom", rekao je Domagoj.

Marijana Papić, Domagojeva mama, kazala je kako je veoma teško suočiti se sa bolešću svoga djeteta.

"Život nam se promijenio u potpunosti, ali stižemo opet. Kad je slobodan, koristimo što više da idemo kući i da smo zajedno. Ovdje smo posudili stan od prijatelja, u kojem prenoćimo, a onda smo stalno sa njim. Da nismo imali stan da posudimo, teško bismo podnijeli sve troškove. Ova kuća mnogo će značiti i za nas, i za roditelje koji će doći iza nas, a i za djecu, da budu više uz roditelje", kazala je Papić.

Veličina kuće je 666 kvadratnih metara, sa suterenom, prizemljem i tri etaže. U njoj će biti napravljeno deset apartmana, kuhinja, multifunkcionalna prostorija sa igraonicom, dnevni boravak i sala za fizikalne vježbe. Prema analizama Udruženja, ovaj smještajni kapacitet biće dovoljan za roditelje oboljele djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije