Šta Koldžo kaže o najavi vezivanja stanara?

S. H.
Šta Koldžo kaže o najavi vezivanja stanara?
Stanari zgrade koja se nalazi u ulici Zmaja od Bosne na broju 80 u Sarajevu najavili su za danas vezanje u haustoru zbog, kako su naveli, dolaska sudskih izvršilaca.

Stanarka Aida Feraget navela je kako je najavljen dolazak sudskih izvršilaca u haustor u kojem stanuje kako bi, tvrdi, "preuzeli" njihovu prostoriju, privatno vlasništvo stanara ulaza. Dodaje da se u ulazu u kojem živi nalazi 15 stanova i svi su otkupljeni.

Naime, nakon što su 2004. godine izvršili otkup stanova dobili su i rješenje da su vlasnici, ne samo stana nego i zajedničkih prostorija koje se nalaze u haustoru.

"To do oktobra niko nije dovodio u pitanje, sve dakle dok se iz Općine Novo Sarajevo nije pojavio papir u kojem traže da oslobodimo jednu od dvije prostorije koje imamo u haustoru. Oni tvrde da su vlasnici te da je riječ o poslovnom prostoru. Mi smo se odmah obratili Sudu jer smo legalisti, ne grupa agresivnih građana kako nas načelnik Koldžo, nažalost, želi predstaviti u javnosti", rekla je za Radiosarajevo.ba Feraget.

Stanari ovog ulaza imaju i drugostepenu odluku Suda kojom se potvrđuje njihovo vlasništvo nad pomenutom prostorijom, naglašava Feraget.

"Uradili smo sve kao građani i kao vlasnici kako bismo zaštitili svoju imovinu. Predali smo zahtjev Sudu da se očituje, međutim to se još nije desilo. Prva deložacija koja je bila zakazana za 19. oktobar odložena je na naše zahtjeve za mjesec dana. Danas smo prisiljeni tijelima braniti svoju imovinu. Imamo potvrdu da taj prostor nikada nije regitrovan kao poslovni prostor. Tako da je ovdje riječ o nekoj grešci ili sili pojedinaca iz Općine.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se uopće mogao otkupiti prostor koji je tri godine ranije proglašen općinskim prostorom.

Taj odgovor će morati dati Sarajevostan. Od kojih smo otkupili kako stanove tako i zajedničke prostorije.“

Feraget je navela kako su imali neučinkovit sastanak s načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom. Ovim povodom kontaktirali smo načelnika koji nam je rekao da stanari ove zgrade traže od njega da počini krivično djelo.

"Radi se o predmetu koje općinsko pravobranilaštvo vodi od 2001. godine. Načelnik se ne pita kakve će sudske odluke biti, kako će se donijeti i provesti. Dakle, radi se o presudi suda koja je pravosnažna od prije 3-4 godine. Ne vidim kakvu ulogu u tome bi mogao imati organ uprave, s obzirom na to da se radi o odluci suda. Mi moramo poštovati te odluke kakve god one bile", rekao je Nedžad Koldžo za Radiosarajevo.ba.

Koldžo je objasnio da je taj poslovni prostor odlukom Suda pripada Općini mnogo prije nego su stanari otkupili stanove, te je naveo da u njihovim otkupnim ugovorima ne stoji da su vlasnici i poslovnog prostora, već zajedničkih prostorija poput hodnika, podruma, tavana.

"Mi smo dužni da poštujemo sve presude, čak i one s kojima se ne slažemo", rekao je Koldžo za Radiosarajevo.ba te naveo da građani od njega traže da počini krivično djelo i da prekrši sudsku odluku.

Koldžo je potvrdio da su stanari zgrade najavili tužbe, te je naveo da se za svoja prava mogu boriti na sudu i uložiti žalbu tamo gdje je odluka donesena, a da je oni moraju provesti.

Također, načelnik Općine Novo Sarajevo potvrdio je da postoji odluka o načinu dodjele poslovnih prostorije te da u ovom trenutku o tome niko nije govorio niti je to sada moguće jer je ovaj slučaj na sudu već 15 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije