Ko će biti novi gradonačelnik Sarajeva: Najveće šanse ima ovaj kandidat SDA

Enes Hodžić
Ko će biti novi gradonačelnik Sarajeva: Najveće šanse ima ovaj kandidat SDA
Od prvog dana u mjesecu decembru teče rok od 30 dana što je, prema Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, rok do kada se konstituiranje gradskih vlasti u Gradu Sarajevu mora izabrati.

Dakle, do tada je potrebno da Općinska vijeća na području Grada Sarajeva utvrde liste vijećnika za Gradsko vijeće, koje će zatim izabrati novog gradonačelnika glavnoga grada Bosne i Hercegovine.

Na početku ove sedmice, CIK BiH je na jednoj od svojih sjednica ovjerio devet kandidatskih listi iz Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, a za izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva, te je tako procedura izbora gradskih vlasti pokrenuta. S obzirom na nedavne istupe pojedinih članova ljevičarskih stranki, koji su dali podršku parlamentarnoj većini, veoma je izvjesno da će većinu prilikom izbora Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Sarajeva imati koalicija SDA - SBB.

Uz takva saznanja ovih dana pojavile su se i pojedine spekulacije u medijima da najizglednije šanse da dođe do mjesta gradonačelnika glavnoga grada BiH ima Abdulah Skaka, član SDA i trenutni dogradonačelnik Grada Sarajeva. Mi smo tim povodom kontaktirali dogradonačelnika Skaku, koji je za Radiosarajevo.ba govorio o izboru novog gradonačelnika.

"Ne bih ulazio u sferu spekulacija, jer organi stranke SDA još uvijek nisu zasjedali. Oni će donijeti konačni sud i mislim da će oni procijeniti ko je najbolji kandidat za tu poziciju, jer je izvjesno da će koalicija okupljena oko SDA i SBB imati većinu u gradskom vijeću", istaknuo je Skaka. 

Ipak, kako se navodilo ovih dana, šanse Abdulaha Skake da postane novi gradonačelnik i pored podrške koalicije su velike, s obzirom na to da je, kako se tvrdi, on jedan od najzaslužnijih pojedinaca za ponovnu izgradnju Trebevićke žičare. Naravno njegova mladost i polet, uz iskustvo koje je stekao tokom protekle četiri godine su veoma značajna prednost u odnosu na druge kandidate, uz njegovu želju da doprinese razvoju Sarajeva.

"Ako organi stranke procijene da ja trebam biti taj, ja ću prihvatiti tu odgovornost", zaključio je dogradonačelnik Skaka svoju izjavu za portal Radiosarajevo.ba.

U prvim danima nove 2017. godine bismo trebali saznati ko će u naredne četiri godine biti na čelu glavnoga grada Bosne i Hercegovine, barem tako određuje Izborni zakon, te ćemo tada zaista i vidjeti da li su ovi navodi bili tačni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije