Klinika za očne bolesti dobila dva vrijedna aparata

Radiosarajevo.ba
Klinika za očne bolesti dobila dva vrijedna aparata
Menadžment KCUS-a za Kliniku za očne bolesti osigurao je dva značajna aparata za dijagnostiku očnih bolesti.

Iz KCUS-a je saopćeno da riječ je aparatu za kompjuterizirano vidno polje i aparata za optičku koherentnu tomografiju - OCT. Vrijednost ova dva aparata je oko 90.000 KM.

Primopredaji su prisustvovali generalna direktorica prof. dr. Sebija Izetbegović, direktor hiruških disciplina prof. dr. Dželaludin Junuzović i šefica Klinike za očne bolesti prof. dr. Emina Alimanović.

Prema riječima prof. dr. Alimanović, ova dva aparata koriste se za dijagnosticiranje niza očnih oboljenja. Praćenjem anatomskih i funkcionalnih parametara vida omogućeno je dijagnosticiranje oboljenja glakuma, neurooftalmoloških oboljenja, bolesti makule itd. Kombinacijom ove dvije metode uz oftalmološki pregled i ostale dijagnostičke metode dolazi se do tačne i blagovremene dijagnoze. 

ocna_klinika_2.jpg - undefined

Foto: KCUS

"Klinika za očne bolesti u posljednju godinu i po je doživjela veliki napredak u radu uvođenjem novih metoda rada: neinvazivne bezšavne mikrohirugije vitrektomija 23 i 25 G, mikroincizione fakoemulzifikacije katarakte – 2,75 i 2,2 mm. Provedena je edukacija i doedukacija četiri oftalmologa. Na taj način veliki broj operativnih zahvata koji se ranije obavljao u inostranstvu, sada se rade ovdje. Našim pacijentima omogućen je veći komfor liječenja i kontrolni pregledi u svojoj zemlji. Na Klinici za očne bolesti, KCUS dnevno se pregleda od 160 do180 pacijenta, uradi od 8-12 operativnih zahvata uz implantacioni materijal koji se nabavlja putem Kliničke apoteke. Na Klinici je uposleno 15 oftalmologa i 25 medicinskih sestara. Klinika predstavlja nastavnu, naučnu i profesionalnu bazu za učenje oftalmologije u širem regionu. Svakodnevno oftalmološka znanja i vještine stiče od 10-12 specijalizanata oftalmologije iz BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Klinika postaje regionalni centar za učenje vitreoretinelne hirurgije“, rekla je prof. dr. Alimanović.

Klinika za očne bolesti je nastavna baza Katedre za oftalmologiju Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje studenti iz zemlje i inostranstva uče oftalmologiju.

S obzirom na starost, istrošenost i česte kvarove postojećih aparata, nabavka dva nova aparata za kompjuterizirano vidno polje i optičku koherentnu tomografiju značajno će olakšati rad, poboljšati dijagnosticiranje i liječenje očnih oboljenja, i omogućiti realizaciju niza značajnih naučnih internacionalnih i domaćih istraživačkih projekata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije