KCUS: Nakon fuzije klinika, u aprilu urađeno 245.000 analiza

Radiosarajevo.ba
KCUS: Nakon fuzije klinika, u aprilu urađeno 245.000 analiza
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Kliničkoj biohemiji KCUS-a pripojena je OJ Klinička imunologija, što je rezultiralo optimizacijom kadra i opreme. U aprilu u OJ Klinička biohemija sa imunologijom obrađeno je 22.278 pacijenata, tj. urađeno je 245.000 različitih analiza.

Kako bi se omogućila što kvalitetnija i brža zdravstvena usluga bolesnicima, od sada se na ovoj Klinici rade i analize za hormonalni status štitne žlijezde, te polni hormoni – saopćeno je iz Pres-službe KCUS-a.

Prema riječima šefice OJ Klinička biohemija sa imunologijom, prim.dr.Suzane Tihić – Kapidžić, fuzija dvije organizacione jedinice i pružanje usluge analize hormonalnog statusa na jednom mjestu, naišlo je na odobravanje i pohvale pacijenata.

- Na ovaj način za tri ili više pretraga radimo samo jednu venepunkciju, odnosno jednim ubodom vadimo krv. Prijašnjim načinom rada pacijenti su u svakoj laboratoriji vadili krv posebno, što je veoma mučno za njih. Povećali smo broj osoblja koje radi vađenje krvi, sestara koje evidentiraju pacijente na ulazu, te uposlenika koji rade ovjeru dokumenata (SAP). Naravno, povećan je i obim posla. Samo u toku jučerašnjeg dana uradili smo 380 venepunkcija - navela je prim.dr.Tihić – Kapidžić.

U saopćenju se navodi da je zahvaljujući objedinjavanju organizacionih jedinica, te usluga analiza krvi, skraćeno i bespotrebno hodanje pacijenata. Prethodno su pacijenti za svaku uslugu morali raditi ovjeru dokumentacije, odnosno proći SAP sistem, na nekoliko različitih šaltera. Od sada se ovjera dokumentacije radi na jednom mjestu, u neposrednoj blizini Prijemnog odjeljenja u prizemlju DIP-a.

Prim.dr.Tihić – Kapidžić ističe da je ubrzano i izdavanje nalaza, te da pacijenti od sada svoje nalaze mogu preuzeti svakim radnim danom od 08.00 do 14.00 sati.

- Većina pacijenata su zaposleni i ne mogu izaći s posla kada oni to žele, već imaju određeno vrijeme. S toga smo pružili mogućnost preuzimanja nalaza bilo kada u toku našeg radnog dana, kako bismo i na ovaj način olakšali bolesnicima i pužili što bolje usluge“ – navela je.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu opredijeljen je raditi u najboljem interesu svih bolesnika – navodi se u saopćenju KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije