Kantonalni sud odlučio: Damir Hadžić će mjesec dana provesti u pritvoru

E. H.
Kantonalni sud odlučio: Damir Hadžić će mjesec dana provesti u pritvoru
Avaz / Arhiv
Nakon što je ranije ove sedmice uhapšen u akciji kodnog naziva Blok, Damir Hadžić će morati provesti narednih mjesec dana u pritvoru, prema odluci Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Kantonalni sud je odlučio da Damir Hadžić, prema zahtjevu Tužilaštva, bude zadržan u jednomjesečnom pritvoru, a zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke, prikrivanja dokaza ili opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Iako je advokat Damira Hadžića, bivšeg načelnika Općine Novi Grad i bivšeg ministra za transport i komunikacije BiH, tvrdio da nema dokaza kojima se Hadžić može teretiti u slučaju sa kojim ga povezujem, pritvor je određen kao mjera predostrožnosti za vrijeme dok traje istraga.

Podsjećamo, Hadžić je uhapšen u velikoj akciji Blok, u kojoj je već ranije uhapšeno nekoliko osoba i izvršen veliki broj pretresa. Najpoznatiji akter ove akcije svakako je Esed Radljeaš, a uhapšeni su još i brojni trenutni i bivši zaposlenici Općine Novi Grad, kao što su Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević, te je uhapšen i jedan vještak, Kasim Zulum, koji je uskoro pušten na slobodu.

Svi uhapšeni terete se da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa krivičnim djelom pranje novca, davanje dara i drugih oblika koristi, odnosno, da su omogućili Radeljašu da stekne protivpravnu imovinsku korist veću od milion konvertibilnih maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije