Kanton Sarajevo: Zbog redukcije gasa novi režim grijanja

Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo: Zbog redukcije gasa novi režim grijanja

Zbog redukcije gasa  na području Kantona Sarajevo, Toplane su izmjenile režim grijanja, ali nisu u potpunosti isključile svoja postrojenja.

Ovo je za Radiosarajevo.ba potvrdio i Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora Toplana

"Zbog smanjenja isporuke prirodnog gasa i prelaska postorjenja na rad na alternativno gorivo, Ministarstvo prostornog uređenja  dalo nam je saglasnost za izmjenu dnvenog rada postrojenja pa će se tako zagrijavanje stanova vršiti u dva navrata: od 6 do 10 sati i od 16 do 21 sat. Ovakav način grijanja bit će na snazi sve do normalizacije isporuke prirodnog gasa prema Toplanama", pojasnio nam je Ljubuškić. 

Na ovaj način Ljubuškić je demantirao navode da su Toplane u potpunosti isključili svoja postorjenja zbog toga što je  BH Gas d.o.o. počeo redukciju isporuka gasa kompaniji KJKP Sarajevogas d.o.o. a zbog neizmirenih obaveze za isporučeni gas u iznosu od 47,91 milion KM.  

S druge strane, kompanija BH Gas je saopćila da je reducirana isporuka gasa na dnevnom nivou sasvim dovoljna da se osigura stabilnost gasnog sistema i dnevne potrebe za domaćinstva pri trenutnoj temperaturi. 

"Očekujemo da će Sarajevogas vršiti adekvatnu distribuciju reduciranih količina gasa i na taj način održati stabilnost gasnog sistema i uredno vršiti snabdijevanje prirodnim gasom građana u Kantonu Sarajevo", navode iz BH Gasa. 

Iz te kompanije ističu da ova situacija nas još jednom navodi na zaključak da svi akteri gasne privrede u Kantonu Sarajevu (Sarajevogas, Toplane i Vlada Kantona Sarajevo), moraju što hitnije naći rješenje za problem izmirenja dugovanja po osnovu isporuke gasa koje su nastali u prethodnom periodu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije