Kanton Sarajevo neće moći funkcionirati ukoliko se ne predloži mandatar

Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo neće moći funkcionirati ukoliko se ne predloži mandatar

Ukoliko se u kratkom roku ne konstituira nova vlada Kantona Sarajevo onda moraju otići čelni ljudi kantonalnig ogranaka stranaka koje su u Skupštini KS, uključujući i SDA, izjavio je za agenciju Patria, Nedžad Ajnadžić, član Kantonalnog odbora SDA i penzionisani general Armije BiH.

Situacija u Kantonu Sarajevo postaje sve kompliciranija, a postoji opravdan strah od mogućeg bezvlašća, s obzirom da niti jedan politička partija koja je na vlasti u KS nije predložila mandatara.

Preporuku Zakonodavno-pravne komisije KS koja navodi da sadašnji ministri mogu nastaviti raditi do imenovanja nove, osporio je danas i SDP, tvrdeći da ona nije validna.

Ajnadžić je u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao je da ako svi u vlasti budu imalo zdravo-razumski razmišljali moraju ponuditi što prije  ime novog mandatara.

"Ja nemam komentar samo na činjenicu da SDA nije predložila mandatara, nego imam komentar na to da niti jedan ozbiljna politička partija ne želi ulogu madatara odnosno premijera Vlade KS.

 Činjenica da Vlada KS može ući u fazu u kojoj nema organiziranu izvršnu vlast je sramotno. To je loša poruka za građane i to zapravo dovodi građane i Kanton u poziciju da možda budu upitne i neke od funkcija koje su životno bitne za funkcioniranje kantona i život građana" kazao je Ajnadžić za Patriu.

On je dalje napomenuo da je očito da se zbog finansijske krize niko ne želi prihvatiti te važne pozicije, ali i dodaje da ovako dalje ne može.

"Očito je teška situacija, ali treba definirati i odrediti jasne rokove, možda ne više od dvije sedmice i pozvati sve političke partnere da preuzmu odgovornost i konstituiraju Vladu Kantona i da predlože premijera.

Ukoliko se to ne bude desilo onda politički faktori koji participiraju u strukturi kantona treba pozvati na ostavke. Pri tome mislim na čelne ljude političkih partija koje su na nivou kantona i koji imaju direktnu odgovornost za funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti"dodao je Ajnadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije