Kakanj: Alarmantni podaci o broju oboljelih od karcinoma

Radiosarajevo.ba
Kakanj: Alarmantni podaci o broju oboljelih od karcinoma

Broj oboljelih od respiratornih oboljenja u protekloj godini u Kaknju je iznosio 5.845 što je izuzetno veliki broj oboljelih u odnosu na ukupan broj stanovnika, upozoreno je danas iz Općine Kakanj, a povodom alarmantnih podataka o broju oboljelih Kakanjaca od karcinoma, javlja Fena.

Među malignitetima na području općine Kakanj, kako se ističe u saopćenju, dominiraju karcinomi pluća i digestivnog trakta što je direktan pokazatelj povezanosti broja oboljenja i zagađenosti zraka, vode i tla.

Ova brojka nije konačna jer veliki broj oboljelih od malignih oboljenja nije registriran ili se radi o osobama koje su umrle u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi van Zeničko-dobojskog kantona i BiH.

Iz Općine Kakanj upozoravaju da je značajan pokazatelj da stanovnici općine mnogo trpe i osjećaju alarmantne posljedice zagađenosti zraka, vode i tla. Dovoljan je podatak da samo na potezu od naselja Čatići pa uzvodno rijekom Trstionicom ima više od 40 oboljelih od karcinoma.

Ovoliki broj oboljelih je, ističu, alarmantan podatak jer je to izuzetno malo područje za ovoliki broj oboljelih. Ništa nije bolja situacija ni na ostalim područjima općine Kakanj.

"Ako je prije pet godina bilo 200 oboljelih od karcinoma i ako se svake godine brojka povećava za 100, i ako se u obzir uzme niska stopa nataliteta, hoće li ovdje za 30 godina uopće biti života", pitaju u Općini Kakanj.

Podsjećaju na nedavnu izjavu ministrice zdravstva ZDK-a Senke Balorde koja je iznijela podatake o broju oboljelih od karcinoma, naročito karcinoma bronhija na području grada Kaknja.

Radi se o 268 novootkrivenih bolesnika u 2013. godini što je frapantan podatak, kazala je ministrica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije