Javna Rasprava Mjesne zajednice Mejtaš-Bjelave za općinski budžet 2017.

Radiosarajevo.ba
Javna Rasprava Mjesne zajednice Mejtaš-Bjelave za općinski budžet 2017.
/ Foto: Općina Centar
U mjesnim zajednicama u Općini Centar započele su javne rasprave o  Nacrtu budžeta za  2017. i Nacrtu programa rada ove općine.

Prva javna rasprava održana je u Mjesnoj zajednici Mejtaš-Bjelave održana je u ponedjeljak

Pomoćnik načelnika za finansije Općine Centar Fahrudin Kurtović predstavio je najbitnije elemente budžeta koji u svom nacrtu iznosi 45.610.870 KM. Od ovog iznosa za kapitalna ulaganja planiran je iznos od 14.000.616 KM i ova stavka je povećana u odnosu na prethodnu godinu.

"Možemo reći da planirani budžet Općine Centar za 2017. godinu ima tendenciju razvojnog budžeta.  U prijedlogu budžeta u planu je smanjenje tekućih izdataka i prebacivanje tog iznosa za kapitalna ulaganja. Tokom ove godine u planu imamo završetak izgradnje vodovodne mreže za Nahorevo, te planiramo pripremiti projektnu dokumentaciju za vodovod sa Uroševog vrela (vodovod Alapi). Također planiramo započeti izgradnju objekta osnovne škole na Šipu, te uraditi sanaciju Trga na Ciglanama i ispred Narodnog pozorišta, kao i izgraditi podzemno sklonište i javnu garažu ispod dvorišta FIS-a, objasnio je Kurtović koji je dodao da je tokom 2017. godine planirano uređenje nekoliko dječijih igrališta, devastiranih prostorija vrtića „Razigrani dani“, postavljanje termofasade na škole, vrtiće i druge objekte u vlasništvu Općine Centar, te je planirano sufinansiranje programa „utopljavanja“ objekata kolektivnog stanovanja, podjela plastenika za poljoprivrednu proizvodnju, izgradnja spomenika u čast poginulih pripadnika specijalnog odreda „Bosna“, isplata jednokratnih pomoći porodiljama iz Centra, te projekt vještačke oplodnje, izgradnja tehnološkog parka i pomoć djeci sa posebnim potrebama, sufinansiranje pripravničkog staža u drugim firmama, kreditna linija za mala i srednja preduzeća, te za poljoprivrednike, sanacija klizišta, briga o boračkoj populaciji, početak izgradnje stambeno-poslovnog objekta gdje će biti smještena ambulanta porodične medicine Višnjik...

U nastavku javne rasprave građani su iznijeli sljedeće prijedloge na Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu.

Saobraćajnice: urediti Ulicu Ludviga Kube, kao i dio Ulice Mehmeda Šakira Kurtčehajića zajedno sa sanacijom stepeništa.  
Vodovod i kanalizacija
: riješiti problem odvodnje na raskrsnici ulica Tina Ujevića i Buka, te problem odvodnje površinskih voda u Ludviga Kube 1.
Sanacija klizišta i potpornih zidova: područje oko nebodera u Nikole Kašikovića 7.
Saobraćajna signalizacija: postaviti ležeće policajce u Ulici Tina Ujevića 27.
Stambena problematika: općinske prazne stanove izdati socijalnim slučajevima i boračkoj populaciji koja nije riješila svoje stambeno pitanje.
Javna rasvjeta i elektromreža: postavljanje novih rasvjetnih tijela kod Katoličkog školskog centra u Ulici Ivana Cankara, te Mehmeda Šakira Kurtčehajića.
Razno: dodatno oporezovati kladionice i kockarnice, riješiti pitanje pasa lutalica, povećati iznos sredstava u općinskom budžetu za zdravstvo, kulturu i opremanje školskih biblioteka, postaviti ploču sa podacima iz života Vladimira Perića Valtera na njegovu bistu kod mosta Skenderija, riješiti problem smještaja Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, vratiti Općini na upravljanje prostor nekadašnje Ambasade Njemačke u BiH na Mejtašu, riješiti pitanje zagađenja vazduha u Sarajevu, revidirati ugovor za zimsko održavanje ulica ili nabaviti vlastite mašine za čišćenje snijega, povećati iznos sredstava za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

U ime općinskih službi na održanoj javnoj raspravi su učestvovali: Zakira Šero (obrazovanje, sport i kultura),  Edina Muslić (privreda i LER), Hata Kadić (rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica), Amela Landžo (prostorno uređenje i komunalni poslovi), Sanida Žoljić-Nalo (stambeni poslovi), Beisa Balić (imovinsko pravni i geodetski poslovi i katastar nekretnina), Alma Krzović-Subotić (inspekcija), Aida Alijagić (boračko-invalidska zaštita), te dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac, kao i vijećnici Denis Challenger, Amela Kuskunović, Nihad Uk, Samir Fazlić, Lamija Tiro i Anton Rajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije