'Ja sam dobar sa sudijom': Dan ljudskih prava u Bihaću

Radiosarajevo.ba
'Ja sam dobar sa sudijom': Dan ljudskih prava u Bihaću

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini i udruženja ABC 10. decembar, Dan ljudskih prava, obilježen je i u Bihaću.

U Američkom kutku u Bihaću, održana je javna tribina Kršenje ljudskih prava u lokalnoj zajednici – Ko je odgovoran?, koju je pratila sedmica kampanje plakatima na kojima su građanima i građankama Bihaća postavljana pitanja u vezi sa kršenjima ljudskih prava, sa osvrtom na pitanja odnosa institucija i javnih ustanova prema njima, ali i sa posebnim fokusom na pitanje koliko pasivno držanje pogođenih pojedinaca doprinosi kršenju.

Osnovna svrha kampanje bilo je skretanje pažnje javnosti i buđenje svijesti građana kako bi bili svjesni svakodnevnog ugražavanja njihovih osnovnih ljudskih prava poput prava na jednakost, prava na rad, slobodu mišljenja, zdravstvenu zaštitu...

Na tribini su govorili Jasmina Bešlagić, asistentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću i Adnan Tulić, viši stručni saradnik u Tužilaštvu USK, koji su se ukratko osvrnuli na historijat ljudskih prava i teorijske postavke sistema ljudskih prava, a mnogo više govora je bilo o konkretnim problemima u lokalnoj zajednici u kontekstu kršenja ljudskih prava, te o načinima i mehanizmima kojima pojedinac može institucionalno zaštiti svoja ljudska prava.

Kroz debatu su potegnuta pitanja zaštite prava pojedinaca pri zapošljavanju, a razgovaralo se i o potrebi zaštite svih onih odgovornih pojedinaca koji se odluče na prijavljivanje korupcije, nepotizma i drugih oblika kršenja ljudskih prava. Postavljena su pitanja i na koji način angažman u organizacijama civilnog društva može doprinijeti zaštiti ljudskih prava.

Kroz primjere iz prakse, naglašena je potreba da pojedinci, grupe pojedinaca kao i nevladine organizacije preuzmu rizik, te čak i građanskim neposluhom, ukažu na kršenja ljudskih prava i diskriminaciju u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije