Iz ovisnosti ne možeš izaći sam

Radiosarajevo.ba
Iz ovisnosti ne možeš izaći sam

Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika „Proslavi oporavak“ organizirao je danas u Sarajevu Dan otvorenih vrata. Prisustvovali su korisnici udruženja te socijalni i medicinski radnici. 

Udruženje je za resocijalizaciju bivših ovisnika, što znači da pruža podršku ljudima koji su izašli s tretmana reahbilitacionih zajednica. Kako kažu u Udruženju, ovdje se radi o ljudim koji su završili svoj problem ovisnosti, ali im je potrebno da se uklope u društvo, piše Fena.

"Znači, to je nešto čime se primarno bavimo, imamo sastanke podrške za osobe koje su završile tretman liječenja od ovisnosti. Međutim, pomažemo i onima koji imaju problem s bilo kojim oblikom ovisnosti, jer Udruženje se sastoji isključivo od bivših ovisnika koji danas svojim primjerom pokazuju da se problem ovisnosti može riješiti", izjavio je predsjednik Udruženja „Proslavi oporavak“ Borislav Gojić.

Kroz ovo udruženje, kaže Gojić, prošlo je gotovo stotinu osoba, od čega se za 30 do 40 osoba može reći da su u potpunosti izliječeni.

"Nama je bitno naglasiti da jednom ovisnik nije zauvijek ovisnik, što evo većina nas ovdje može kroz svoje primjere potvrditi", kazao je Gojić. 

Također, danas je predstavljen i projekt Upcycle Women of Sarajevo, što znači žene koje recikliraju stare stvari, što bi bila kao neka metafora za njihov oporavak za život, rečeno je u Udruženju.

"Upcycle Women of Sarajevo je projekt koji je namijenjen isključivo ženama. Ja i nekoliko mojih prijateljica nakon što smo izašle iz ovisnosti uočile smo potrebu za posebnim programom koji bi bio prilagođen ženama iz razloga što su žene u svoj toj priči puno zanemarene", izjavila je žena koja se predstavila kao Tanja. 

"Ovisnost je bolest koja te sasvim preuzme i definitivno je moja poruka da iz ovisnosti ne možeš sam!" poručila je Tanja.

U Bosni i Hercegovini postoji devet rehabilitacionih centara (komuna) i samo jedan od njih prihvata žene. Projekt je podržala švicarska ambasada u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije