Inspektori kontrolisali sladoled u Sarajevu: U 7 objekata otkrivene higijenske nepravilnosti
Inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su redovne inspekcijske nadzore u 20 ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo u kojima se proizvodi i prodaje sladoled, a rezultati ovogodišnjih kontrola pokazuju značajno poboljšanje higijenskih uslova u odnosu na prošlu godinu.
Kontrole su provedene u periodu od 10. do 30. juna 2025. godine, a s ciljem provjere zdravstvene ispravnosti sladoleda i higijene u procesu proizvodnje. Tom prilikom je uzeto ukupno 59 uzoraka sladoleda koji su podvrgnuti mikrobiološkim analizama, kao i 104 brisa s različitih površina, opreme, ruku i odjeće zaposlenih.
Prema rezultatima analiza koje je obavio Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, svi uzorci sladoleda bili su u skladu sa zakonskim propisima i mikrobiološkim kriterijima, što ukazuje na visok nivo bezbjednosti proizvoda koje konzumiraju građani.
Organizatori Eurosonga u problemu nakon što su četiri zemlje odustale od takmičenja
Međutim, rezultati uzoraka briseva pokazali su da 14 od ukupno 104 uzorka ne ispunjava propisane standarde – u njima su pronađene aerobno mezofilne bakterije i enterobakterije iznad dozvoljenih granica. Zbog toga su sedam ugostiteljskih objekata dobili rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.
U poređenju s prošlom godinom, kada su inspektori izdali čak 21 rješenje zbog nepravilnosti koje su se odnosile kako na briseve, tako i na uzorke sladoleda, ovogodišnje stanje pokazuje značajan napredak. Ove godine nije zabilježen nijedan neispravan uzorak sladoleda, a broj objekata sa higijenskim propustima je više nego prepolovljen.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.