Inspekcija kontrolisala poslodavce na Dan državnosti u KS, evo šta su zatekli

Radiosarajevo.ba
Inspekcija kontrolisala poslodavce na Dan državnosti u KS, evo šta su zatekli
Foto: Unsplash / Ilustracija

Tokom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine proveden je pojačan inspekcijski nadzor poslodavaca u Kantonu Sarajevo kojima je ovaj praznik bio radni dan, iako je odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine proglašen neradnim, saopšteno je iz Kantonalna uprave za inspekcijske poslove (KUIP).

Kako je navedeno, nadzor je obuhvatio 386 objekata, uglavnom trgovačkih lanaca, ugostiteljskih objekata i trgovina. Prema evidenciji Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite, na 25. novembra je u njima bilo radno angažovano 2.215 radnika.

Iz KUIP-a su poručili da je poslodavcima zapisnički naloženo da najkasnije do početka januara 2020. godine inspektorima dostave novembarske platne liste na kojima će radnicima evidentirati i priznati pravo na povećanu platu za rad na dan državnog praznika dodavši:

"U slučaju nedostavljanja navedene dokumentacije inspektori će poduzeti mjere u skladu sa zakonom."

Posjetili su da se kršenje zakonskih odredbi može naknadno prijaviti uz poštivanje prava na zaštitu identiteta podnosilaca. Kako to učiniti, možete pročitati na web stranici KUIP-a.

Podsjetili su da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, nego da se Odlukom Federalne Vlade ti dani proglašavaju neradnim, te da sankcije za kršenje Odluke nisu propisane.

Također su podsjetili da Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već propisuje da radnik ima pravo na povećanu platu za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Iz KUIP-a su ukazali na to da je propisana novčana kazna poslodavcu ako uskrati pravo na povećanu platu.

"Za konkretan prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 maraka za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 maraka za odgovorna lica. Upravo takva zakonska odredba ne daje mogućnost inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika, već isključivo da kontrolišu primjenu navedene zakonske odredbe", naveli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije