Inicijativa za izgradnju spomenika Majci Terezi u Sarajevu upućena gradonačelniku

Radiosarajevo.ba
Inicijativa za izgradnju spomenika Majci Terezi u Sarajevu upućena gradonačelniku

Inicijativa za izgradnju spomenika blaženoj Majci Terezi u Sarajevu koju je na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva podnio dopredsjedavajući i vijećnik Gradimir Gojer proslijeđena je na očitovanje gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću, potvrdio je za Anadolu Agency Safet Krajišnik, sekretar Gradskog vijeća Grada Sarajeva. 

"Vijećnik Gojer nije tražio podršku Gradskog vijeća Sarajeva za svoju inicijativu tako da je odmah proslijeđena kod gradonačelnika na očitovanje", pojasnio je Krajišnik. 

Dogradonačelnik Sarajeva Aljoša Čampara potvrdio je u izjavi za AA kako se Gradska uprava nije izjašnjavala o inicijativi, odnosno da je to pitanje o kojem će se očitovati gradonačelnik Komšić, te je vratiti na konačno odlučivanje Gradskom vijeću Sarajeva. 

Naime, Sarajevo bi do oktobra trebalo dobiti spomenik blaženoj Majci Terezi, i to ispred Crkve svetog Josipa u naselju Marijin Dvor.

Inicijativu za davanje saglasnosti za lokaciju na kojoj će kip biti postavljen, a koji će biti identičan onome u Prištini, Gradskom vijeću Grada Sarajeva uputio je ambasador Albanije u BiH Flamur Gashi zajedno s predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak prof. dr. Franjom Topićem. 

Podršku inicijativi pružila je i Vrhbosanska nadbiskupija, kao i sam Vinko kardinal Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski.

Kako je albanski ambasador ranije potvrdio za Anadolu Agency, kip blažene Majke Tereze visine oko dva metra bit će njegov lični poklon Sarajevu i građanima Bosne i Hercegovine s nekoliko njegovih prijatelja. 

“Spomenik Majci Terezi je nešto veliko i za mene, BiH, ali i za sve ljude dobre volje. Na milione je onih koji obožavaju rad Majke Tereze. Postavljanje spomenika baš u Sarajevu je najbolja poruka za cijeli region. Ona je rođena kao Albanka, ona je bila dio svih nas radeći dobro za cijeli svijet”, naglasio je ambasador Gashi.

Spomenik blaženoj Majci Terezi u Sarajevu bio bi, inače, 12. podignut toj misionarki i humanitarki u svijetu. Slični spomenici podignuti su, između ostalog, u New Yorku i Detroitu u Sjedinjenim Američkim Državama, Tirani, Prištini, Skoplju, Tuziju (Crna Gora).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije