Inicijativa: Kemal Monteno bi mogao dobiti svoj park u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Inicijativa: Kemal Monteno bi mogao dobiti svoj park u Sarajevu

U prostorijama Mjesne zajednice "Park-Višnjik" u Sarajevu, održan je zbor građana ovog područja na kojem je razmatrana inicijativa o imenovanju parka Kemala Montena na uglu ulica Alipašina i Patriotske lige (park u kojem je smještena Austrijska kuća).

Na početku zbora Amar Ibrulj, predsjednik Savjeta ove MZ, upoznao je prisutne da je Komisija Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti uputila Savjetu ove mjesne zajednice dopis o izjašnjavanju građana oko inicijative da se park u kojem je smještena Austrijska kuća imenuje po Kemalu Montenu.

Prisutni građani su jednoglasno podržali ovu inicijativu koja će biti upućena na izjašnjavanje Općinskom vijeću Centar nakon čega procedura nalaže da inicijativa bude potvrđena i u skupštinama Grada i Kantona Sarajevo.

Prilikom izjašnjavanja građani su kazali da je ovo samo mali dug koji ovaj grad i njegovi stanovnici imaju prema Kemalu Montenu kojeg se moramo sjećati kao velikog čovjeka i kantautora koji je zadužio Sarajevo.

Kako je saopćeno iz sarajevske Općine Centar, na održanom zboru građana također je raspravljano o sigurnosnoj situaciji na području ove MZ. Rukovodilac sektora Prve PU-Policijska stanica Centar Senib Musić upoznao je građane da su pripadnici ove policijske stanice samo tokom januara ove godine podnijeli 107 prekršajnih prijava protiv osoba koje se bave prosjačenjem, dok je s ulice tokom proteklog perioda u saradnji s Higijenskim servisom komunalnog poduzeća "Rad" uklonjeno oko 230 pasa lutalica koji su predstavljali opasnost za građane.

Na kraju zbora građana Amar Ibrulj je najavio da Savjet ove mjesne zajednice planira organizirati ekološku akciju čišćenja i postavljanje sredstava za deratizaciju na mjesnom području, s ciljem sprečavanja pojave zaraznih bolesti.

Zboru građana su također prisustvovali i vijećnici Zora Ostojić i Suvad Kerla te članovi Savjeta MZ "Park-Višnjik" Maja Latinović, Amra Jalovičić, Suada Barlov, Adnan Čustović i Mirza Lalić, kao i sekretar MZ Selma Piljević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije