Ilidžanski načelnik ucjenjivao Autoceste FBiH prilikom eksproprijacije zemljišta?

Radiosarajevo.ba
Ilidžanski načelnik ucjenjivao Autoceste FBiH prilikom eksproprijacije zemljišta?

Javnom poduzeću Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine dostavljeno je Rješenje o zabrani postupanja u postupku eksproprijacije na koridoru Vc kojim je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić svojim službenicima naredio da obustave sve aktivnosti u vezi s eksproprijacijom nekretnina na trasi koridora. 

Iz Autocesta FBiH ističu da su tokom postupka eksproprijacije nailazili na ucjenjivanje i nerazumijevanje načelnika Memića koji nije htio provoditi postupak eksproprijacije i uvjetovao daljnji rad plaćanjem naknade za zemljište za koje ne postoji zakonska obaveza (plaćanje naknade Zemljoradničkoj zadruzi Ilidža za zemljište koje je u državnom vlasništvu). 

Navode da je time JP Autoceste FBiH dovedeno u situaciju da ne može završiti postupak eksproprijacije na dijelu Sarajevske zaobilaznice na LOT-u 3B, te okončati postupak ugovaranja na ovoj dionici. 

Pojašnjavaju da je u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, postupak provođenja eksproprijacije radi izgradnje saobraćajne infrastrukture prioritetan u odnosu na druge postupke eksproprijacije. 

Također, podsjećaju da je dio Sarajevske zaobilaznice, LOT 2A, koji grade JP Ceste FBiH već godinama u problemima zbog neriješenih imovinskih odnosa i više bankrota izvođača radova na toj dionici. 

JP Autoceste FBiH je o nastaloj situaciji obavijestilo Vladu Federacije BiH, s obzirom na to da se radi o općem interesu za Federaciju BiH, Federalno pravobranilaštvo i Upravnu inspekciju Federalnog ministarstva pravde, a uputili su i dopis općinskom načelniku u kojem su najavili podizanje krivične prijave protiv njega ukoliko nastavi s realizacijom naredbe o obustavi postupka eksproprijacije, čime ugrožava javni interes. 

Dio Sarajevske zaobilaznice koji grade JP Autoceste FBiH bit će završen i pušten u promet 1. jula 2014, ali će građanima biti otežan pristup iz grada Sarajeva na autocestu, saopćeno je iz tog poduzeća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije