'Ili ostani u sjeni ili se pokreni!': Protest mladih ispred Parlamenta

Radiosarajevo.ba
'Ili ostani u sjeni ili se pokreni!': Protest mladih ispred Parlamenta

 Mladi okupljeni  na Facebook eventu 'Ili ostani u sjeni ili se pokreni! - Za naše bolje sutra' organizirat će u četvrtak, 26. decembra, ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) protest kojim će izraziti nezadovoljstvo stanjem u obrazovanju i uopćeno položajem mladih u BiH.

U saopćenju za javnost poslanom u ime ove grupe, pojašnjeno je da mladi ne žele da im jedini uspjeh u životu bude odlazak iz zemlje radi studiranja i pronalaska posla. 

''Želimo da ostanemo ovdje i da usmjerimo naše mogućnosti u razvitak ove zemlje. Želimo iskoristiti svoje potencijale na mjestu gdje smo rođeni i odrasli. Želimo bolji obrazovni sistem, kako ne bismo morali protestovati za ERASMUS'', navedeno je u saopćenju.

Mladi će protestom poručiti i da žele da budu dio ove države, odnosno uključeni u bitne tokove odlučivanja. 

''Jedina smo država koja živi u zastarjelom sistemu obrazovanja i baš to nam smanjuje mogućnosti u svijetu. U razvijenijim zemljama mladi imaju priliku da rade na poslovima tokom školovanja i tako stiču dodatno znanje. Želimo bolje obrazovanje koje se ogleda u primjeni teoretskog znanja. Želimo radove na projektima, bilo timski ili individualno. Želimo sistem koji zahtijeva mnogo više od pojedinaca od pukog pamćenja formula i definicija, sistem koji će stvoriti motivisanu osobu, punu ideja, spremnu da razmišlja za sebe i da zauzme svoj lični stav. Vrijeme je da počnu protesti mladih u cijeloj BiH'', stoji u saopćenju.

Dodaju da su politički potpuno neutralni, te da zastupaju sve buduće mlade nade.

Protest počinje u 12.00 sati, stoji u saopćenju facebook grupe "Ili ostani u sjeni ili se pokreni! - Za naše bolje sutra".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije