I ekipe 'Parka' od jutros na terenu: Čiste parkove, šetnice, čuvaju drveće

Fena
I ekipe 'Parka' od jutros na terenu: Čiste parkove, šetnice, čuvaju drveće
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu

Pripadnici zimske službe preduzeća "Park" su na terenu i rade na području Sarajeva na zaštiti zelenila od snijega, ručnom i mašinskom čišćenju staza, platoa i stepeništa koji prolaze kroz zelene i parkovske površine.

"Radilo se na otresanju snijega sa krošnji mladih stabala i sadnica ukrasnog grmlja kako bi se spriječilo njihovo lomljenje i uništavanje usljed težine snijega. Mašinski i ručno od jutros, bez obzira što snijeg i dalje pada, radi se čišćenje staza, platoa i stepeništa koje se nalaze u okviru zelenih površina koje su u nadležnosti preduzeća "Park"", potvrdila je Feni stručna saradnica za informisanje KJKP"Park" Aldijana Hamza.

Dodaje da su očišćeni od snijega i tretirani posipnim materijalom protiv poledice gotovo sve staze, stepeništa i prolazi kroz parkovske i zelene površine u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži i Vogošći.

"Na čišćenju snijega, odnosno radnim obavezama koje su propisane našim programom rada zimske službe radit će se i u nastavku dana, ali i sutra ukoliko to vremenske prilike budu nalagale. Zimska služba preduzeća "Park" zajedno sa kompletnom raspoloživom mehanizacijom u slučaju potrebe bit će na terenu i tokom noćnih sati", kazala je Hamza.

Iz KJKP Park napominju da snijeg koji pada već drugi dan nije pričinio štetu na stablima, niti drugom zelenilu, te na terenu nije zabilježena materijalna šteta.

"Obezbijeđene su i potrebne količine posipnog materijala, tako da se na terenu svi poslovi odvijaju neometano i po planu", kazala je Hamza.

Ekipa "Park"-a zadužena za njegu i orezivanje stabala također je na terenu i trenutno je u stanju pripravnosti, jer do sada nije bilo potrebe za intervencijama na visokim i starim stablima. Na terenu je i "Park"-ova ekipa zadužena za održavanje javne rasvjete. Ekipe su na terenu u Starom Gradu, Centru, Novom Gradu i Ilidži i otklanjaju kvarove na javnoj rasvjeti na desetinama lokacija.

Bez obzira na snijeg, rekreativno-zabavni centar Pionirska dolina sa zoo vrtom već u 8 sati otvorio je svoje kapije za posjetioce, očišćene su i prohodne sve staze, očišćene i od snijega zaštićene sve nastambe u kojima su smještene životinje. Sve životinje, njih više od 500, dobrog su zdravstvenog stanja, imaju dovoljno količine hrane, vode, a obezbijeđene su i potrebne zalih. Svi sistemi zagrijavanja nastambi su u funkciji.

Kapije "Pionirske doline" bit će otvorene do 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije