Humanost na djelu: Pripadnici Uprave policije i MUP-a KS i ove godine dobrovoljno darivali krv

2
Radiosarajevo.ba
Humanost na djelu: Pripadnici Uprave policije i MUP-a KS i ove godine dobrovoljno darivali krv
Foto: MUP KS / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Pripadnici Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i ove godine su, tradicionalno, bili dio humane misije dobrovoljnog darivanja krvi za povrijeđene i oboljele u Federaciji BiH.

Jučer, 27. decembra i danas, 28. decembra, u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH realizirano je organizirano darivanje krvi, gdje će svaka prikupljena doza zasigurno nekome značiti ozdravljenje i život.

"Svjesni da i na ovaj način mogu spasiti ljudski život, naši zaposleni su redovni darivaoci krvi, kako u organiziranim akcijama koje MUP Kantona Sarajevo provodi sa Zavodom za transfuzijsku medicinu, tako i samostalno.  

Poznato vrijeme i mjesto dženaze 22-godišnjem Selmiru Šahinoviću

Poznato vrijeme i mjesto dženaze 22-godišnjem Selmiru Šahinoviću

Uprava policije i MUP Kantona Sarajevo ponosni su na sve zaposlenice i zaposlenike koji već godinama aktivno doprinose razvoju i promociju dobrovoljnog davalaštva krvi, što će sigurno nastaviti i u budućnosti", saopćeno je iz MUP-a KS.

Savremene metode medicinskog liječenja temelje se na osiguranju dovoljnih količina krvi i krvnih pripravaka. Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor tog lijeka je čovjek – darivalac krvi. Svakodnevno je potrebno osigurati dovoljne količine krvi za bolesne i povrijeđene u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", kao i u ostalim transfuzijskim centrima u BiH.

Dnevne potrebe za krvnim pripravcima iznose od 700 do 100 doza krvi, što znači 70 – 100 darivalaca krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije