Građevinski bum u Sarajevu: Većina stanova već prodata

Radiosarajevo.ba
Građevinski bum u Sarajevu: Većina stanova već prodata
U Sarajevu je trenutno u toku izgradnja ili se sprema otvaranje većeg broja stambenih ili poslovnih objekata, kao što su Sarajevo Tower, Dijamant, Veneto, Meander, Bulevar, Capital Tower, i brojni drugi.

Stručnjaci smatraju da ovo neće dovesti do prezasićenja tržišta te da će ovi prostori naći svoje kupce, ali se ne očekuje pad cijena. Štaviše, većina ovih prostora je već prodata.

Stanovi vrhunske kvalitete i dizajna: Popust u pretprodaji 10 posto

"Izuzev jednog ili dva projekta novogradnje čija je izgradnja u toku ili tek treba početi, sve ostale su prodale svoje stambeno-poslovne jedinice u iznosima od preko 50%. A ipak, i pored navedene činjenice, cijene u starogradnji nisu padale, već naprotiv rasle", rekao je za BiznisInfo Boris Marić, voditelj poslovnih jedinica Novo Sarajevo i Novi Grad u agenciji za nekretnine Prostor.

On smatra da postojeća potražnja za nekretninama može apsorbovati i novogradnju i starogradnju koja se prodaje po realnim tržišnim cijenama.

"Naravno, puno je veća potražnja za površinski manjim nekretninama i iste se uvijek brže i lakše prodaju na tržištu, ali svakako da i veće nekretnine imaju svoje kupce ukoliko se prodaju u skladu sa realnim tržišnim cijenama", naglasio je Marić.

Na pitanje kako će se otvaranje novih objekata odraziti na cijene nekretnina, on ističe da je kod nas je veoma teško bilo šta dugoročno prognozirati, naročito kada je tržište nekretnina u pitanju.

"Na isto djeluje citav niz socio-ekonomskih faktora koji se ne mogu posmatrati izolovano i njihovo sinergijsko djelovanje na tržište je evidentno. Na potražnju za nekretninama u našoj zemlji osim lokalnih faktora, uveliko utiču i svjetski ekonomski tokovi bilo da je to direktno putem uticaja na kupovnu moć naše dijaspore ili indirektno putem uticaja na opštu ekonomsku situaciju u BiH", pojašnjava Marić.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije