Građani Sarajeva masovno potpisuju peticiju: Želimo čist zrak

Radiosarajevo.ba
Građani Sarajeva masovno potpisuju peticiju: Želimo čist zrak
Foto: Radiosarajevo.ba / Sarajevo u smogu, snimljeno u nedjelju, 2. decembra, s okolnih brda

Građani Sarajeva, koji se muče sa ogromnim zagađenjem i vrlo opasnim zrakom, potpisuju peticiju na internet stranici Change.org.

Peticija je nazvana “Želimo da dišemo zdrav zrak” a pokrenuo ju je Almir Imširević.

Do sada je peticiju potpisalo više od 4.400 građana, a cilj je prikupiti najmanje 5.000 potpisa.

U opisu peticije navodi se: “Grad Sarajevo ima oko 400.000 ljudi koji nemaju priliku udisati kvalitetan zrak, a sve to zbog - loše vlasti! Mi smo ih izabrali, mi smo njihova briga. Posao im je da pronalaze rješenja. Vlada Kantona hitno mora angažovati stručne ljude i pronaći rješenje. Nema odlaganja. Angažujte najbolje, proučite iskustva uspješnih zemalja, preusmjerite ulaganja u - naše zdravlje. Svaki sat je dragocjen. Možda naša djeca mogu naći druge domovine, ali nemaju više od jednog života. Čak i vi, na vlasti, niste besmrtni! Mislite o tome”.

“Otac sam i profesor na Akademiji. Znam da televizija nije naš najbolji ‘prozor u svijet’. Ovaj svijet koji, zbog smoga, ne vidimo sa naših prozora - stvarniji je, važniji i opasniji. A baš u tom svijetu smo odlučili da ostanemo sa svojim familijama. Ne dokazujte nam da je rat bio ‘zdraviji’ . Ne ponižavajte nas. Vlastitu bijedu vidimo i kroz najgušću maglu. Pred nosom nam je. I smrdi - na ćumur”, naveo je Almir Imširević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije