Brojni propusti prilikom izrade elektronskih knjižica: Građani nose i stare i nove

K. S.
Brojni propusti prilikom izrade elektronskih knjižica: Građani nose i stare i nove
Građani Kantona Sarajevo godinama su prisiljeni čekati u redovima na ovjeru zdravstvene knjižice.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a u tu svrhu odlučio je uvesti elektronske zdravstvene knjižice kako bi se eliminirale gužve i kako građani ne bi morali svaki mjesec ići na ovjeru knjižica.

No da svaki projekt ima svojih nedostataka potvrđeno je i na ovom primjeru. Elektronske zdravstvene knjižice ne sadrže ime oca niti adresu stanovanja osobe.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja KS-a Arman Šarkić, to uposlenicima domova zdravlja stvara određeni problem.

“Hipotetički kazano, ako imate deset Edina Hadžića u Sarajevu, pretpostavljam da su ime oca i adresa na neki način eliminatorni u toj varijanti. S obzirom na to da elektronske zdravstvene knjižice nemaju upisano ime oca i adresu stanovanja, još uvijek se na nekim mjestima nose i stara i nova zdravstvena knjižica”, rekao je Šarkić.

Naš sagovornik je napomenuo da su svih devet domova zdravlja u KS-a u postpunosti informatizirani i imaju čitače klartica.

“Čitači su instalirani na svim kartotekama i punktovima”, dodaje Šarkić.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a za Radiosarajevo.ba navode da nepostojanje navedenih podataka (ime oca i adresa stanovanja) na elektronskim zdravstvenim karticama nije propust.

“Forma i sadržaj elektronskih kartica propisani su podzakonskim propisom donesenim na temelju Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Uputstvo o sadržaju i obliku zdravstvene legitimacije“, 'Službene novine FBiH' 43/14 i 47/15)”, navodi se u pisanom odgovoru kojeg smo dobili od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.

Dodaju da, elektronske zdravstvene kartice, koje Zavod zdravstvenog osiguranja izdaje svojim osiguranicima, sadrže sve elemente propisane uputstvom.

“Shodno tome Zavod nije ovlašten na njima navoditi više ili manje podataka od onih propisanih Uputstvom, imajući u vidu da je isto obavezujuće za sve kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja”, kažu u ZZO KS-a.

Na pitanje, kako je riješen problem pogrešno odštampanog grba Kantona Sarajevo na određenom broju elektronskih zdravstvenih knjižica, iz ZZO KS-a su kazali da od 20.000 osiguranika do 22. januara 2018. godine, izvršena je zamjena za 16.240 osiguranika.

Napominju da cijena elektronske zdravstvene kartice iznosi 2 KM, s tim da postoje utvrđene kategorije osiguranika koje su oslobođene plaćanja.

"Za preuzimanje elektronske zdravstvene knjižice potrebna je 'stara zdravstvena knjižica' ili drugi identifikacijski dokument", dodaju iz ZZO KS-a.

Sasvim izvjesno je da do sada postoje brojni propusti prililom izrade elektronskih zdravstvenih knjižica. Dio građana je dobio svoje zdravstvene knjižice, a od većine se knjižice još uvijek nalaze u fiokama. Također, u KS-u postoje zdravstvene ustanove koje još uvijek ne mogu očitati kodove na novim elektronskim knjižicama, što je dodatni propust.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije