Grad Sarajevo uvodi sistem upravljanja kvalitetom u javnoj upravi po uzoru na Beč

2
Fena
Grad Sarajevo uvodi sistem upravljanja kvalitetom u javnoj upravi po uzoru na Beč
Fena / Grad Sarajevo uvodi model upravljanja kvalitetom u javnoj upravi po uzoru na Beč

U sklopu uvođenja novog programa za upravljanje kvalitetom u institucijama javne uprave (CAF) uposlenici sarajevske gradske uprave prisustvovali su stručnoj radionici bečkog Centra za administrativna istraživanja KDZ. Radionica je održana u prostorijama Ureda Grada Beča.

Grad Sarajevo planira uvesti ovaj model u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a pritom je za uzor uzeo grad Beč.

Mnogi evropski gradovi Beč smatraju uzorom za administrativnu organizaciju ali i za sistem upravljanja kvalitetom i zbog toga što su ostali programi upravljanja kvalitetom u administraciji previše zasnovani na brojkama. Ugledni britanski magazin Monocle je austrijsku prijestolnicu nedavno proglasio najboljim gradom za život u svijetu, ispred Kopenhagena i Ciriha, što je rezultat rada odlično organizovane gradske uprave.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

CAF (Common Assessment Framework) predstavlja sistem na osnovu kog zaposleni i menadžeri procjenjuju sopstvenu organizaciju, utvrđuju svoje prednosti i potencijal za napredak, a potom primjenjuju mjere poboljšanja. Pogodan je za javne uprave na nivou Evropske unije, kao i na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, a može se koristiti i za čitavu organizaciju ili za odabrana odjeljenja.

Tehničku podršku i upravljanje uvođenjem CAF-a preuzima bečki KDZ Centar za administrativna istraživanja. Projekat se finansira u saradnji sa Austrijskom razvojnom agencijom u sklopu programa BACID za jačanje administrativnih kapaciteta u Dunavskom regionu.

Istraživanje magazina Monocle: Ovo je 10 najboljih gradova za život

Istraživanje magazina Monocle: Ovo je 10 najboljih gradova za život

"Sarajevo je prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja implementira CAF model. Za sarajevsku gradsku upravu je veoma važno da procijeni gdje može primjeniti ovaj alat. Današnja radionica obuhvata trening uposlenika gradske uprave koji će saznati šta je CAF, kako funkcioniše, a potom će započeti proces procjene kvaliteta. Drugi korak će biti skupljanje dobivenih rezultata procjene, kako bi se postigao konsenzus o prednostima i nedostacima postojeće uprave, da bi se naposljetku zaključile mjere poboljšanja koje je potrebno primijeniti. To će ujedno biti tema i naredne radionice planirane krajem septembra u sklopu drugih aktivnosti Grada Beča u Sarajevu", izjavila je Alexandra Schantl, uposlenica KDZ-a.

Gradska uprava Sarajeva izuzetno cijeni ovu priliku.

"Grad Sarajevo ima dugogodišnju uspješnu saradnju s Gradom Bečom koju realizujemo uz pomoć Ureda Grada Beča u Sarajevu, te koristimo svaku priliku da dobre prakse iz Beča preslikamo u Sarajevo. I ovaj projekat je primjer jedne takve saradnje. Uvođenje CAF metodologije je od velikog značaja za Sarajevo. Izuzetna nam je čast što o tome imamo priliku da učimo od Beča. Nadamo se da ćemo uspješnom implementacijom ovog modela uprave biti primjer dobre prakse i inspiracija i drugim jedinicama lokalne samouprave da koriste ovaj alat", poručila je Nermina Suljević, šef odjela za održivi razvoj Grada Sarajeva, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije