Grad Sarajevo počinje gradnju trebevićke žičare: Završetak moguć u 2017. godini (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Grad Sarajevo počinje gradnju trebevićke žičare: Završetak moguć u 2017. godini (FOTO)

Trebevićka žičara mogla bi biti završena u 2017. godini, s obzirom na to da je danas u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva, potpisan ugovor, kojim je pravo građenja s Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća GRAS prešlo na Grad Sarajevo.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktor KJKP GRAS Avdo Vatrić, riješivši tako imovinsko-pravne odnose između ove dvije institucije.

"Od danas stječemo i formalno pravo da gradimo trebevićku žičaru, a prethodno smo na ovom problemu (prelaska prava na nas) radili nekoliko mjeseci. U pitanju su bile velike procedure, koje smo uspjeli prebroditi, te se nadam da se građani u konačnici biti zadovoljni ishodom. Iako mi nismo imali pravo ništa da radimo, jer je sve bilo na poduzeću GRAS, nijednog trenutka nismo čekali, te smo radili koliko smo mogli. Nismo gubili nadu i predavali se, rekao je Komšić. 

Komšić je istaknuo također da je Grad Sarajevo u međuvremenu blisko radio s Općinom Stari Grad Sarajevo, te da im je ova Općina izdala urbanističku saglasnost, a da se shodno tome čeka i građevinska dozvola...

"Urađeno je idejno rješenje trase, u međuvremenu smo na svoju ruku uradili projekt rušenja polazne stanice i vrlo brzo ćemo pristupiti tome. Izvršili smo pretkvalifikaciju firmi koje su zainteresirane za građenje žičare, dobili smo dvije firme najpoznatije u Evropi po gradnji žičara. Grad je dobio donaciju od tri miliona i 800 hiljada franaka, nama za žičaru nedostaje još pet miliona. Ove godine ćemo izdvojiti sredstva budžetom, predvidjeli smo negdje oko tri i pol miliona. Treba se znati, grad gradi od svojih sredstava žičaru, nećemo tražiti ni od koga pare", kazao je Komšić dodajući kako rušenje početne stanice na Trebeviću može krenuti odmah. 

Direktor GRAS-a Avdo Vatrić je istaknuo da će trebevićka žičara biti obnovljena najviše na zadovoljstvo građana Sarajeva. 

"Smatram da GRAS ovim čini dobro djelo, jer će obnovom žičare profitirati građani Sarajeva. Ovim činom ljudima koji koriste Trebević dajemo podršku da to i nastave. Nadam se da će se brzo obnoviti žičara na zadovoljstvo svih. Ne znamo tačno vremenski kada će to početi", rekao je Vatrić. 

Današnjoj press konferenciji prisustvovao je i Mujo Fišo, ministar za saobraćaj Kantona Sarajevo, koji je kazao da su resorno ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo učinili sve da Sarajlije dobiju žičaru. Današnjim obraćanjem novinarima i svim prisutnima, iskoristio je priliku, te čestitao Komšiću i Vatriću na potpisivanju ugovora.

Biciklistička staza i EYOF 2019.

Ove godine za budžet Grada Sarajeva planirano je 13 miliona KM, a kako je kazao Komšić, ovakva raspodjela sredstva dešava se prvi puta, otkako je on gradonačelnik.

"Treba biti realan i kazati da se biciklistička staza ne može završiti ove godine, potrebno je još mnogo posla da se odradi. Postoje i određeni problemi, gdje se biciklistička staza spaja s općinama, teritorijalno", mišljenja je Komšić.

Govora je danas također bilo i o Evropskom olimpijskom festivalu za mlade, koji će se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održati 2019. godine.

"Nijedan grad u historiji održavanja olimpijskih igara, organizaciju nije podržao, niti iznio sam - pa tako ne može ni Sarajevo. Grad dobiva teritorijalno održavanje olimpijskih igara ili u ovom slučaju EYOF-a, ali je potrebna podrška cijele države, ovoga puta konkretno mislim na Predsjedništvo BiH", kazao je Komšić.

Na kraju je kazao da nama Festival 2017. godine nije oduzet, nego je samo pomjeren period održavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije