U Sarajevu zazvonilo japansko Zvono mira: Da se mi pitamo, nikada ne bi bilo ratova

S. H.
U Sarajevu zazvonilo japansko Zvono mira: Da se mi pitamo, nikada ne bi bilo ratova
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ceremonija u Vijećnici

Gradu Sarajevu uručena je replika japanskog Zvona mira, a ceremonija uručenja je upriličena u Vijećnici.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić je preuzeo Zvono mira od direktorice japanskog Udruženja za očuvanje UN zvona mira Seiko Takase.

"Danas naš grad i zemlja ulaze u porodicu od 141. grada širom svijeta koji su primili zvono mira. Zahvaljujem se Vašem ocu Chiyoiju Nakagawi čija je ideja postala zvanični simbol mira UN-a", rekao je Trivić.

Trivić je rekao kako je Sarajevo grad burne historije i ratova zbog čega sada ima mirotvornu svijest koja je stvorila naš interkulturni i multietnični način života.

"Kada bi se Sarajlije pitale, nikada ne bi bilo ratova", rekao je zamjenik.

Trivić je potom, obraćajući se Seiko Takase, rekao kako je njen otac izabrao tradicionalno zvono vjerujući da će i zvukom podstaći ljudski razum, te tako utjecati na širenje svijesti o neophodnosti života u miru.

"Ja u djelu Vašeg oca vidim simboliku univerzalnih vrijednosti koje su važne za budućnost i opstanak ljudske vrste", rekao je Trivić.

"Došla sam u Sarajevo želeći da ovom gradu poklonim manju verziju zvona mira. Original se nalazi ispred zgrade UN-a, i u isto vrijeme svi delegati pozvone na njega da pozovu na mir", rekla je Seiko Takase, navodeći kako je njen otac sve ovo radio jer je učestvovao u Drugom svjetskom ratu, u ratu Japana i Kine, te da je sa svojom vojskom bio u Burmi.

"Tokom Drugog svjetskog rata izgubio je cijelu vojsku, a i sam je bio ranjen. Tada je u Burmi čuo zvuk zvona koji ga je inspirisao. Bio je dobar čovjek i uvijek je zagovarao da se ne ubijaju čak ni komarci, pa i kad su mene ujedali", ispričala je Takase.

"Nažalost i dobre osobe poput mog oca su morale ratovati. Kada je izgubio vojsku, pomislio je da bi bi bilo bolje da je i on umro. Ali to što je jedini preživio natjeralo ga je da krene u misiju, pa je ostatak svog života posvetio ideji mira." 

Takase je navela da se odjek zvona poistovjećuje sa otkucajima srca, stoga njegova zvonjava umiruje čovjeka kad ga čuje.

"Vjerujem da će ideja Vašeg oca, da će Sarajevo kao metafora svijeta, doprinijeti većem nivou civiliziranosti u 21. vijeku, kada će rat biti prevaziđen, a mir trajan. U ime tog visokog ideala, u ime Grada Sarajeva preuzimam ovo simbolično zvono čiji zvuk će nas podsjećati na ovaj današnji trenutak", rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Milan Trivić.

Današnjoj svečanosti je prisustvovao i  ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto, koji je kazao: "Svake godine 21. septembra generalni sekretar zvoni na ovo zvono. Mnogi ne znaju zašto se to održava, ali vama je sada jasno. Sarajevo je kao naša Hirošima, grad mira, i važno je da se sad skupa bore za mir skupa sa građanima. Mi imamo dobre odnose, a ovo će jačati naše prijateljstvo."

Trivić je rekao da da je bio 1951. u Parizu njenom ocu bi uručio tadašnju kovanicu koju je danas poklonio njegovoj kćerki. Nakon uručenja kovanice Trivić je tri puta pozvonio na zvono, a potom je uslijedio aplauz prisutnih.

Ovim činom Sarajevo se pridružilo porodici gradova u svijetu kojem je darovano zvono kao simbol mira i uvažavanja, ali i potvrda uspješnih i prijateljskih veza između Sarajeva i Hirošime, te država Bosne Hercegovine i Japana.

Chiyoji Nakagawa, otac aktuelne predsjednice Udruženja za očuvanje UN zvona mira Seiko Takase, 1952. godine je izlio ovo zvono od kovanica i medalja koje su donirale razne zemlje svijeta. Poslije dvije godine zvono je postalo zvanični simbol mira Organizacije ujedinjenih nacija.

"Zvono mira" ima simboliku koegzistencije različitosti, u kojoj bezbroj pojedinačnih dijelova funkcionira na takav način da ostvaruju harmoničnu cjelinu.

Do sada je replika zvona mira poklonjena u 140 zemalja s ciljem posvećenosti svjetskom miru i međunarodnom razumijevanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije